Harry, Meghan en Oprah? Het wordt spannend!

Royals die interviews geven, het is altijd iets waar hun staf van gaat handenwringen. Niet alleen omdat de aard van de functie gebaat is met een zeker mysterie, maar ook omdat de royal van dienst vaak nogal over een kokervisie beschikt.

Met het oog op het aanstaande interview dat de Sussexjes aan Oprah geven – het wordt óf vreselijk braaf en saai óf explosief, een tussenweg is hier niet – blikken we terug op beroemde royal interviews die heel wat losmaakten.

Prins Charles en Jonathan Dimbleby

In 1994 gaf kroonprins Charles voor een draaiende camera toe prinses Diana ontrouw te zijn geweest in een gesprek met zijn officiële biograaf, twee jaar nadat Diana en hij uit elkaar waren gegaan.

Article continues after the ad

Prompt vond tweederde van de Sun-lezers hem ongeschikt als koning en dat was nog wel het minste aan de fall-out. Charles kwam over als een beetje bittere, wereldvreemde handenwringer.

Prinses Diana en Martin Bashir

Prinses Diana deed een jaar later haar zegje in het ultieme wraakinterview. Ongeveer 22,8 mensen zagen hoe ze niet alleen haar huwelijk met Charles besprak, maar ook haar eetstoornissen en of haar aanstaande ex ooit koning zou kunnen worden. Ze gaf bovendien toe ook zelf ontrouw te zijn geweest.

Op de vraag of Mrs Parker Bowles een factor was in het stuklopen van haar huwelijk met Charles sprak Diana de onsterfelijke woorden: "Well, there were three of us in this marriage, so it was a bit crowded."

Hertogin Sarah en Michael Usher

Het begon in 2018 allemaal onschuldig genoeg, de hertogin van York babbelde over ditjes en datjes, tot Michael Usher haar vroeg naar de undercoverrel van 2010. Daarin 'verkocht' Fergie toegang tot haar ex prins Andrew aan een reporter die zich voordeed als sjeik, in ruil voor 500.000 pond.

Geconfronteerd met dit moment zei Sarah: 'Wat kan ik nog meer zeggen?' en stormde de set af.

Willem-Alexander en de brief

Willem-Alexander had op 7 maart 2001 tijdens een werkbezoek in New York journalisten verwezen naar een brief in een Argentijnse krant die Máxima's vader Jorge Zorreguieta zou vrijpleiten van een kwalijke rol tijdens het Videla-regime. Al snel bleek dat de brief was geschreven door Videla zelf; niet bepaald een betrouwbare bron.

De uitlating van de prins kwam op een ongelukkig moment omdat premier Wim Kok bezig was Zorreguieta te vertellen dat hij niet naar de bruiloft van zijn dochter kon komen. De premier belde de kroonprins dan ook woedend uit bed. Prins beteuterd en gefrustreerd, nóg meer gedoe rond het huwelijk, who you gonna call?

Drie weken later, toen de verloving van Willem-Alexander en Máxima bekendgemaakt werd, zei Máxima in een interview dat zij de verwijzing naar de brief van Videla "een beetje dom" vond van haar aanstaande man. Dat was ingestudeerd, maar toch: gevleugelde woorden.

Prins Andrew en Emily Mathis

In 2019 gaf prins Andrew het meest tenenkrommende royal interview ooit aan Emily Maitlis van de BBC.

Het ging over zijn vriendschap met veroordeeld pedo Jeffrey Epstein en Andrew zei stralend dat hij geen spijt had van dit contact en dat hij het 'oneervol' zou hebben gevonden om niet zelf afscheid te nemen van Jeffrey, die toen al in de bajes had gezeten vanwege seks met een minderjarige. De prins vond zelf dat het interview 'heel goed' was gegaan, was de kritiek zo alles overheersend dat hij al zijn taken moest neerleggen en persona non grata is geworden. Iets met spreken is zilver…  

Doe je mee aan de grote Nouveau Enquête? Kost je maar 5 minuutjes en we verloten fijne beautypakketten als bedankje!