Die van Denemarken zaten zelfs samen de lockdown uit.

Ze kennen elkaar al hun hele leven, geen ander begrijpt zo goed hoe raar het leven als royal soms kan zijn en er is onvoorwaardelijk vertrouwen in elkaar. Koningin Margrethe en haar zusje prinses Benedikte brengen sinds ze allebei weduwe zijn heel veel tijd samen door.

Zo ook de Deense lockdown: Benedikte – normaal gesproken woont ze in Duitsland – betrok met haar grote zus Fredensborg, vierde er in april haar 76ste verjaardag (en Margrethe's 80ste) , legde er vele puzzels en verbaasde zich over Margrethe's schier eindeloze lust tot fröbelen.

Article continues after the ad

Ook kwamen ze gezellig samen uit zelfisolatie en niets wees erop dat het samenzijn te lang had geduurd. Nu loop je elkaar natuurlijk niet voor de voeten in een kasteel, dat scheelt. 

Margrethe en Benedikte hebben nog een zus waar ze erg aan verknocht zijn, maar koningin Anne-Marie van Griekenland zat daar vast, vanwege de reisbeperkingen.

Nog meer royale loyale zusjes? Ook oud-koningin Sofia van Spanje deelt huis en haard met haar zus, prinses Irene van Griekenland en Denemarken. Ze wonen samen in Paleis Zarzuela met vele huisdieren, in elk hun eigen vertrekken, met een gezamenlijke salon. Oud-koning Juan Carlos woont er ook, maar in een andere vleugel.

Nog zo'n hecht Spaans zussensetje: kroonprinses Leonor en prinses Sofia van Spanje. Niemand zou het raar vinden als de jongste af en toe eens zuur naar de oudste zou kijken, want zo leuk kan het niet zijn om altijd de eerste reserve te zijn.

Maar Sofia lijkt echt, oprecht trots op haar zus en Leonor doet altijd erg haar best om Sofia te laten shinen. Het helpt dat Sofia de lange genen van vader Felipe heeft geërfd: ze valt uit zichzelf al een beetje op.

Prinses Stéphanie van Monaco en prinses Caroline van Hannover (geboren van Monaco) hebben periodes gehad dat ze amper contact hadden...

...maar als medior zussen zijn ze closer dan ooit én buurvrouwen. 

Officieel zijn prinses Alexandra van Hannover en Charlotte Casiraghi halfzussen, maar zoals Charlotte ferm zegt: "We doen niet aan halfjes." Deze foto is van het Rose Ball in 2018. 

Victoria en Madeleine van Zweden zijn enorm close; Victoria heeft zich al een paar keer laten ontvallen dat ze haar zusje erg mist sinds die met haar gezin in Miami woont. Prinses Madeleine zegt 'te leven voor Facetime op een moment dat we allemaal wakker zijn' en heeft al aangegeven dat het avontuur in Florida 'niet voor altijd is'. Vic is peettante van Madde's oudste dochter Leonore.

En ook koning Carl Gustaf heeft nog zussen die graag samen optrekken: prinsessen Margaretha, Birgitta, Desirée en Christina. Die laatste staat niet op deze foto...

...maar was er hier op de bruiloft van Carl Philip en Sofia wel bij, links in het paars.

Nog meer zusjes? Kroonprinses Elisabeth van België is grote zus, beschermer en bemoediger van prinses Eléonore. Elisabeth is duidelijke de rising star van de familie en Eléonore de stille kracht...

...ze lijkt een beetje timide, maar speelt viool en doet dapper mee aan goede-doelen-dingen, die vaak nog haar eigen idee zijn ook #lief.

Iets oudere royal zusjes bij de zuiderburen is het trio van prinses Astrid en prins Lorenz, die om onverklaarbare redenen allemaal namen met een L en een M hebben gekregen: Maria Laura, Luisa Maria en Laetitia Maria. Hoewel ze het goed lijken te kunnen vinden, zijn ze wat minder close opgevoed, de Belgen sturen hun kroost al vrij jong naar chique kostscholen. Maria Laura werkt als Laura de Belgique in Londen, waar ze samenwoont met haar vermoedelijke vriend, graaf Alexis de Warren en werkt als analiste op het hoofdkantoor van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. Luisa is heel slim en woont in Moskou waar ze werkt als vertaalster en productiehulp van het Bolsjojtheater. Laetitia zit op kostschool in Engeland, waar ze in de richting van een universitaire studie werkt.

In Engeland hebben we prinses Beatrice en prinses Eugenie van York, 

En dit leuke duo: achterkleinkinderen van de Queen, maar gewone burgers: Savannah en Isla Phillips, de dochters van Peter Phillips, de zoon van Anne. Savannah is uitgelaten pretletter, Isla iets meer ingetogen.

Ook Peter's zus Zara kreeg twee dochters: Mia en Lena, die nog wat te jong zijn om al echt iets over hun relatie te zeggen.

In Denemarken hebben we het Dynamische Duo prinses Isabella en prinses Josephine. De laatste heeft al het theatrale van oma Margrethe geërfd, de eerste heeft een wat meer ingetogen karakter en is momenteel een hilarisch nurkse puber met patent op een 'whatever' blik. Toch: dol op elkaar.  

Geen Koninklijke Familie die zó gezegend is met meisjes als de Oranjes. Prinses Beatrix, prinses Irene, prinses Margriet en prinses Christina waren als kind weliswaar allemaal heel anders...

... maar ze moederden allemaal over Christina.

Ook later vormden de zussen één front als er eens iets was: deze foto is uit 1984.

Het verlies van prinses Christina hakte er vorig jaar dan ook in. "Ineens ben je met z’n drieën over," zei prinses Irene (hier met Christina in 2013) daarover. "Het is heel wonderlijk dat je geen ouders mee hebt, bij wie je troost kunt proberen te halen. Je bent ineens heel erg zusjes. En dat is heel erg mooi, maar ook confronterend. Er zijn nog maar twee mensen om mij heen die de geboorte van dat andere zusje hebben meegemaakt en alle andere dingen die in onze jeugd zijn gebeurd. Er is verder niemand die dat kent, die echt weet hoe het was. Dat is heel teer."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

💞💞💞

Een bericht gedeeld door ELOISE ⚡️⚡️⚡️⚡️ (@eloisevanoranje) op

Verder in de familie: gravinnen Eloise en Leonore, de dochters van prins Constantijn en prinses Laurentien. Die het samen steeds leuker lijken te krijgen naarmate Leonore wat ouder wordt.

En tenslotte natuurlijk A3: Amalia de Zelfbewuste, Alexia de Fashionista en Ariane, het Geheime Wapen van de Oranjes, dat briljant haar eigen ding kan doen. Voor de oudste ligt het levenspad min of meer vast, de andere twee zullen meer keuzevrijheid hebben. Maar als je ze samen ziet, dan wéét je dat de muren van Paleis Huis ten Bosch af en toe trillen van de dichtknallende deuren, maar dat ze er ook altijd voor elkaar kunnen zijn #sisterhood.

Foto's (c) Brunopress, RVD, De Danske Kongehus, Kungahuset, Palais Princier

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in