Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Royal Wedding voorpret: de mooiste koninklijke Belgische bruiden!

Hoe trouwde de naaste familie van prinses Maria Laura? Morgen is het zo ver, dan trouwt prinses Maria Laura van België, de dochter van prinses Astrid, met William Isvy, in wat onbetwist de Royal Wedding van het jaar gaat worden. Laura's looks voor het burgerlijk en kerkelijk huwelijk zijn een ver...

Royal Wedding voorpret: de mooiste koninklijke Belgische bruiden!

Hoe trouwde de naaste familie van prinses Maria Laura?

Morgen is het zo ver, dan trouwt prinses Maria Laura van België, de dochter van prinses Astrid, met William Isvy, in wat onbetwist de Royal Wedding van het jaar gaat worden. Laura's looks voor het burgerlijk en kerkelijk huwelijk zijn een verrassing, maar bij wijze van voorpret blikken we graag even terug op eerdere Belgische royal bruiden.

Prinses Astrid

Op 4 november 1926 trouwde prinses Astrid van Zweden in Stockholm voor de wet met prins Leopold III van België en op 10 november voor de kerk in Brussel.

Ze droeg beide keren satijn, de jurk voor het kerkelijk huwelijk was het meest bijzonder: geborduurd met bloemen en pareltjes, en lelietjes van dale in de taille.

Prinses Lilian

Koningin Astrid verongelukte in 1935, Leopold III hertrouwde op 6 december 1941 met Lilian Baels. De relatie lag gevoelig: Astrid was zeer geliefd geweest en veel mensen vonden dat Leopold zich in oorlogstijd met andere zaken dan vrouwen diende bezig te houden. Er zijn geen foto's van hun huwelijk. Het meisje op Lilian's arm is hun dochter prinses Marie-Christine.

Koningin Paola

Op 2 juli 1959 trouwde donna Paola Ruffo di Calabria, afkomstig uit een Toscaanse prinselijke familie, in Brussel met prins Albert van België, waarvan op dat moment nog niet werd gedacht dat hij ooit koning zou worden. De tortels hadden in het Vaticaan willen trouwen, maar de Belgische regering oefende voldoende druk op de paus uit om die te laten weigeren, zodat het huwelijk gewoon in België zou worden gesloten.

Paola's vrij eenvoudige jurk – niemand zag 'koningin van België in haar toekomst - was gemaakt van zwaar vallend satijn en had een sleep van vijf meter.

De blikvanger van haar bruidstoilet was de sluier, ooit voor het eerst gedragen door haar Belgische grootmoeder Laura Mosselman du Chenoy en gemaakt van Brussels kant. De sluier is daarna gedragen door haar dochter Astrid en schoondochters Mathilde en Claire: het is een statement piece binnen de familie geworden.

Zij het niet al te subtiel, want Paola – een van de grote schoonheden van haar tijd – verdween er bijna in. In plaats van een tiara droeg ze oranjebloesem in heur haar.

Koningin Fabiola

Op 15 december 1960 trouwde doña Fabiola de Mora y Aragon, een Spaanse verpleegster uit welgestelde kringen, met koning Boudewijn van België.

Fabiola's trouwjurk was van landgenoot Cristóbal Balenciaga en gemaakt van witte zijde, tule en bont. De sleep was zeven meter en de tiara was een geleend van Boudewijns moeder Astrid, die hem had gekregen van het Belgische volk.

De jurk was zwaar en lastig om in te manoeuvreren. Innig katholieke Fabiola had de nacht voor haar huwelijk biddend en vastend doorgebracht, om de eucharistie op haar nuchtere maag te kunnen nemen.

De arme ziel was wiebelig en emotioneel van de honger en ging bijna van haar stokje tijdens de vier uur (!) durende ceremonies. Er moest even wat vlugzout aan te pas komen om haar overeind te houden.

Prinses Astrid

Op 22 september 1984 trouwde prinses Astrid met  Habsburger aartshertog Lorenz van Austria-Este.

Haar jurk was er eentje die de jaren tachtig eer aandeed: een wolk van tafzijde gemaakt door couturier Louis Mies, met een hoge hals de grootste pofmouwen die ooit op een royal bruid zijn gespot.

Ze droeg de familiesluier van haar moeder Paola die was vastgezet met een bloemenkroon.

Koningin Mathilde

Op 4 december 1999 trouwde jonkvrouw en logopedist Mathilde Marie Christine Ghislaine d'Udekem d'Acoz in Brussel met toen nog kroonprins Filip van België. Couturier Edouard Vermeulen van Natan ontwierp haar trouwjapon, het was het begon van een jarenlange, vruchtbare samenwerking.

De jurk had een hoge kraag en lange mouwen en kwam met een jas tegen de kou. De sleep was krap vijf meter, wat om heel wat manoeuvreren vroeg.

De sluier was zoals gezegd een erfstuk uit de familie van haar schoonmoeder Paola, waarin in 1877 de eerste bruid haar jawoord had gegeven. Paola leende Mathilde ook een tiara, de Queen Elisabeth Diamond Bandeau.

Prinses Elisabetta

Op 5 juli 2014 trouwde Elisabetta 'Lili' Maria Rosboch von Wolkenstein in Rome met prins Amedeo van België, een zoon van prinses Astrid en prins Lorenz.

Lili droeg een Valentino van kant en point d’esprit tule, met een sluier die een béétje geïnspireerd leek op de familiesluier, maar aanzienlijk subtieler oogde. Erbij de beeldige Queen Elisabeth art deco tiara

Foto's (c) Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in