Prins Philip en koningin Elizabeth, 1969
Prins Philip en koningin Elizabeth, 1969

Elke koninklijke familie heeft zijn eigen stijl.

De Queen ↑ vliegt tegenwoordig nog slechts sporadisch: ze verkiest de trein en als het echt niet anders kan de Royal Helicopter. Dat is een bordeaux-kleurige joekel, die haar soms even van Windsor Castle naar een van de paleizen in Londen choppert. Niemand die weet hoe koningin Elizabeth denkt over het reisgedrag van haar familie, maar het zal haar niet zijn ontgaan...

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Harry and Meghan❤ (@harrymeghanprince) op

...want er was afgelopen week geen ontkomen aan het intensieve gebruik van privéjets van de Sussex'jes. Die met Archie vanuit Engeland vier privévluchten in 11 dagen maakten naar Ibiza en Nice. Het schuurt een béétje met hun gewenste imago als eco-krijgers, maar alle uitstoot zou gecompenseerd zijn, zo bezwoer hun vriend Elton John de wereld na kritiek.  

Article continues after the ad

De Cessna 680 Citation Sovereign waarmee ze zich verplaatsten heeft plaats voor 12 personen, een pantry waarin restaurantwaardig eten kan worden bereid en een ruime badkamer op je in op te frissen. Laten we het er maar op houden dat het een zeer comfortabele manier van reizen in met een baby.  

Het gejetset stond in schril contract met Team Cambridge dat zich met budgetmaatschappij FlyBe naar Aberdeen voor 73 pond per persoon liet vervoeren, voor hun vakantie op Balmoral. Dit was overigens niet om Harry en Meghan te trollen, zowel de vakantie als de vlucht was al maanden eerder geregeld en geboekt.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Cambridge Family💝 (@cambridge.familly) op

Prins William droeg de tassen, prins George en prinses Charlotte hun eigen spulletjes, hertogin Kate droeg Louis en nanny Maria droeg wat spullen voor onderweg. Het gezin zat voorin, de meeste passagiers hadden niet eens door dat ze met twee aanstaande staatshoofden en een aanstaand koningin in economy zaten.

In Noorwegen reizen koning Harald en koningin Sonja graag per trein. Ze roemen het uitzicht, het gemak en het feit dat ze tijdens de reis makkelijk even de benen kunnen strekken en de honden gewoon meekunnen. De royal wagon is comfortabel, maar niet extreem luxe, al wordt er voor de vorm op het perron wel even een rode loper uitgerold.

Deense koningin Margrethe slaapt gaarne in haar eigen bed en laat zich daarom het liefst vervoeren op royal yacht Dannebrog. Ze plant complete tournees langs havens en gaat ermee op staatsbezoek als het qua vaartijd haalbaar is.

Hoewel er een grote crew voor haar klaarstaat, is de sfeer aan boord meestal vrij relaxed. Vaak vaart er een vriendin mee en de koningin vindt het fijn er alle privacy te hebben.

Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje verplaatsen zich het liefst per auto – Zijne Majesteit rijdt graag zelf – en hebben voor langere afstanden onder andere een Airbus 310 van de Spaanse luchtmacht tot hun beschikking. Die is aanzienlijk comfortabeler dan een gemiddelde lijnvlucht, maar ook weer niet erg luxe: het Spaanse koningspaar is zeer op haar hoede om niet decadent over te komen. 

Als het op luxe aankomt, moeten we in het Midden-Oosten zijn. Hier vliegen de royals jets met gamerooms, vergaderzalen, gouden kranen, suites en vijfsterren-slaapkamers. Het vliegtuig van koning Salman van Saoedi-Arabië verdient een speciale vermelding, niet alleen vanwege de aanwezige operatiezaal én een team artsen dat stand-by staat, maar ook vanwege de gouden roltrap. Die nog wel eens weigert...   

En de Oranjes? Máxima is voor haar VN-werk een frequent flyer in de luxe klasse van lijnvluchten. Daarnaast heeft het koninklijk gezin de beschikking over de PH-GOV...

...het nieuwe regeringsvliegtuig, waarmee het ook fijn vliegen is (ook voor de koning als piloot).

Na de begrafenis van prinses Christina vlogen ze er fluks mee terug naar Griekenland, waar de A'tjes op hen wachtten.

Foto's © ANP, Getty Images, Koninklijk Huis, Det Danske Kongehus, Kongehuset, BSR Agency, Boutique Jets by EFS

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in