Even binnenkijken in de paleizen, altijd leuk.

De een spreekt het volk op kerstavond toe, de ander op Nieuwjaarsdag, maar de meeste staatshoofden kiezen toch voor een eerder opgenomen kerstboodschap, zoals koning Willem-Alexander.

Article continues after the ad

Die stond vorig jaar nog in de hal van Paleis Huis ten Bosch, maar liet dit jaar een nieuw stukje paleis zien in de adembenemende Chinese zaal. Het beschilderde rijstpapier op de muur en de meubels gaan al ruim 250 jaar mee. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) bracht deze historische objecten vanuit China over naar Nederland.

'Ook de zachte stemmen verdienen het om gehoord te worden'

De kersttoespraak is over het algemeen de meest persoonlijke die de koning houdt, hoewel hij dit jaar ook al redelijk persoonlijk vlamde op de Dam en na Griekenland Gate.

Hij kwam een beetje moeizaam op gang, maar in het middelste deel had hij de slag overtuigend te pakken: "Ook de zachte stemmen verdienen het om gehoord te worden." 

'Wij mensen zijn niet geschapen om elkaar te haten'

Volgens Willem-Alexander horen "scherpe debatten over uitgesproken opvattingen of radicale ideeën" bij een vrije samenleving. "Maar het kenmerk van een vrije samenleving is nu juist dat er ook ruimte is voor nuance."

Hij noemde ironie en zelfrelativering "altijd het beste medicijn bij een opgekropt gemoed. Wij mensen zijn niet geschapen om elkaar te haten. Een land waarin mensen elkaar een beetje liefdevol tegemoet treden, is een land waarin mensen zich thuis kunnen voelen, ook in tijden van grote onzekerheid."

Hoe deed de rest het? Ranking the Kersttoespraken, Editie 2020! 

De Belgische Royals draaien een topjaar en koning Filip zette de winning streak voort met een uitermate kersterig decor. Het ging vrijwel helemaal over corona, maar ZM probeerde de moed erin te houden. "De uitdagingen blijven enorm, maar het einde van de crisis ligt de komende maanden echt binnen ons bereik”, zei de koning, die het lekker kort hield.

Als vader van vier had hij ook nog een woordje voor de jongeren: “Ik weet dat jullie het moeilijk hebben. We vragen veel van jullie en het klopt dat jullie leven ‘on hold’ is gezet. Maar weldra is dit alles voorbij en kunnen jullie opnieuw je vleugels uitslaan, je dromen waarmaken. En geven jullie ons inspiratie om samen te werken aan een betere wereld."

Koning Felipe van Spanje had het uiteraard over de gevolgen van covid-19, maar moffelde er ook nog een semi-persoonlijke noot in: 'De Kroon moet onkreukbaar zijn. Dat gaat boven alles, ook het persoonlijke of familiale.' Die opmerking was een regelrechte verwijzing naar de omstreden handel en wandel van zijn vader, oud-koning Juan Carlos, die in ballingschap (lees: in weelde) in Abu Dhabi woont. Opvallend: de blauwe das in de kleur van de EU-vlag, op de dag dat de Brexit-deal rondkwam #onuitgesprokenstatement

Groothertog Henri van Luxemburg krijgt bonuspunten voor belichting, maar verder was het een uiterst steriele boel en een saaie boel, weliswaar óók met de EU-vlag prominent in beeld. 

Margareta van Roemenië (geen regerend staatshoofd, wel een soort 'hoeder van de Kroon') had het ook over corona en stipte nog even aan dat de koninklijke familie dertig jaar eerder weer welkom was in het land, na een periode van ballingschap. Bonuspunten voor de heerlijk pompeuze inleiding en de rondleiding, jammer dat er geen woordje over haar pasgeboren babynichtje vanaf kon - de brouille is duidelijk nog gaande. 

En ook koningin Elizabeth liet zich niet onbetuigd als het ging om corona en lovende woorden over hoe mensen kans zien om overeind te blijven in deze vreemde tijd: 'You are not alone.'

De enige foto die in beeld kwam, was van haar man, prins Philip. In de montage beelden van prins Charles en Camilla, de Cambridge'jes en de Wessex'jes, die nu duidelijk de harde kern van de Britse koninklijke familie vormen. De schelpbroche op HM's paarse jurk is een erfstuk van haar moeder.  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in