Zo poseer je een beetje beeldig voor je eigen kerstportret.

De eerste royal kerstkaarten druppelen binnen, en hoewel sommige foto's meer uit het leven gegrepen lijken, is de ouderwetse 'familie-voor-boom' toch nog altijd favoriet. Of toch in elk geval een statig(-ish) familieportret à la die van Will en Kate. 

Wel een beetje modern, maar ook gelikt. Nog een hele opgave met drie kleine kinderen.

Chris Floyd is de man die het voor de Cambridges allemaal in goede banen leidde. En laat hij nou net een paar fijne tips hebben voor wie deze kerst ook op z'n voordeligst met de familie op de foto wil. Doen we graag ons voordeel mee.

Article continues after the ad

1 – Locatie, locatie, locatie

Fotografen zijn all about the light. Wil je binnen op de foto, dan positioneer je iedereen met het gezicht richting het raam en de fotograaf met de rug naar het raam. Een close-up is hier het beste idee, stelt Floyd. Dan wordt de achtergrond lekker donker.

Buitenshuis is natuurlijk ook een goede optie. Kies dan juist voor een schaduwrijk momentje, want in de zon fotograferen is een no go. Dan zie je elk detail op ieder gezicht. Een beetje fotograaf houdt van bewolking, voor een lekkere soft focus. Is zo'n grauwe kerstdag nog eens ergens goed voor.

2 – Smartphone-perikelen

Ja, ook met een smartphone kun je mooie foto's maken. Moet je wel even dit fotografentrucje onthouden. Druk drie seconden lang op het scherm in cameramodus. Er verschijnt dan een geel vakje waarmee je het scherm donkerder of lichter kunt maken naar smaak. Volgens Floyd staan iPhones in de norm te licht afgesteld. O, en nog zo'n fijne (logische) tip: schiet alles in de portretmodus. Alle beetjes helpen.

3 – Ogen dicht

Hekel punt bij elke groepsfoto: er heeft altijd wel iemand zijn ogen dicht. Ook een topfotograaf kampt hiermee en er bestaat geen echt geheim voor behalve goed aftellen. Wel een goede tip: maak heel snel heel veel foto's achter elkaar. Dan heb je altijd wel een keer raak.

4 – Kijk eens naar het vogeltje

Met kleine kinderen is het altijd lastig om ze te verleiden tot richting de camera kijken. Ook voor professionele fotografen. Tip van Floyd, die de kleine  Cambridges ook alle drie zover wist te krijgen: "Voor kinderen zijn er geen regels. Je mag ze omkopen met snoep, maar je kunt ze ook gewoon lekker hun gang laten gaan. Dan staan ze maar chaotisch op de foto, nou en?" Dat geeft een foto energie, zeggen de echte kenners dan.

Op naar het meest energieke familieportret ooit!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in