Maar of de hele familie zal komen?

En iedereen maar denken dat George Mikhailovich Romanov (39) alleen maar oog heeft voor de traditionele sieraden die hij als hobby ontwerpt.

Groothertogin Maria Vladimirovna van Rusland heeft de verloving aangekondigd van haar zoon, groothertog George van Rusland, erfopvolger van het Huis van Romanov en Victoria Romanovna Bettarini.

Article continues after the ad

Het huwelijk zal in het najaar van 2021 worden gesloten en gezien de frequente aanwezigheid van George en zijn moeder op andere Royal Weddings, zouden daar best wat Europese royals assorti op af kunnen komen, ijs en covid-19 dienende. 

George, ook wel Georg of Georgi genoemd, is de zoon van Maria en prins Franz Wilhelm van Pruissen, een achterkleinzoon van Wilhelm II, de laatste Duitse keizer, en een achter-achter-achter-kleinkind van de Britse koningin Victoria. Maria en Franz gingen uit elkaar toen George nog maar één jaar was, hij heeft geen goede band met zijn vader. Victoria's ouders zijn ambassadeur Roberto Bettarini en zijn vrouw Carla Bettarini.

Dat Victoria nu al de Romanov-achternaam heeft, komt omdat ze zich in St Petersburg heeft laten bekeren tot de Russisch-Orthodoxe kerk. Het lijkt tevens een handige truc om haar salonfähiger te maken: volgens de strenge opvolgwet van de Romanov'jes zou George anders beneden zijn stand trouwen en daarmee zijn recht op de troon verliezen. Dat natuurlijk volkomen fictief is, want de Russische monarchie bestaat al sinds 1917 niet meer.

Het gaat vooral om de eer. Daarbij komt dat de status van Maria de Formidabele als hoofd van het Huis van Romanov hevig betwist door de rivaliserende takken, met onder andere prins Nicholas en Dimitri Romanovich die van zich laten horen.

Toch heeft Maria geen onaardige kaarten in de hele discussie, als directe afstammeling van de dynastie die tot 1918 drie eeuwen over Rusland heerste. Plus: het is haar dus gelukt om die vermaledijde opvolgwet te omzeilen.

De huidige stamt uit 1820, toen tsaar Alexander I bepaalde dat 'leden van de keizerlijke familie die in het huwelijk traden met iemand van mindere status (een morganatisch huwelijk) hun rechten niet konden overdragen op eventuele kinderen.'

Groothertogin Maria is al jaren bezig dat decreet aan te passen "omdat het niet meer van deze tijd is" en ook wel een beetje omdat prinsessen met een gelijkwaardige of hogere standing schaars zijn, nog even afgezien van het feit of ze op George zouden vallen.

Maria redeneerde dat in alle Europese koningshuizen tegenwoordig uit liefde wordt getrouwd en dat dit ook voor de Russische erfgenaam zou moeten gelden. Nu Victoria zich heeft laten bekeren, lijkt ze de zegen te hebben gekregen van patriarch Kirill van Moskou en Heel Rusland, het hoofd van de Orthodoxe Kerk, en zouden de opvolgperikelen uit de lucht zijn.

Victoria (love haar Amina Muaddi schoenen!) en George kennen elkaar al uit hun kindertijd, woonden een tijdje onder de radar samen in België en wonen nu in Rusland, waar hij werkt als jurist en zij als schrijver.

Hij gaf haar al een ring in augustus, maar het aanzoek volgde pas met kerst, wat best een originele volgorde is. 

Na het huwelijk mag de bruid zich prinses Victoria Romanov noemen en is ze een Doorluchtige Hoogheid. En we durven er iets om te verwedden dat ze op haar bruiloft een beeldige kokoshnik zal dragen.

Foto's © Russian Imperial House

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in