Prinses Camilla met haar dochters Carolina en Chiara in 2018
Prinses Camilla met haar dochters Carolina en Chiara in 2018

Lepe moeder, boze zus én een bankschandaal? Tiens! 

Prinses Camilla van Bourbon-Twee Siciliën kennen we als glamoureuze blondine. Ze verdeelt haar tijd tussen Monaco en St. Tropez met haar man, de hertog van Castro, en hun twee dochters.

Article continues after the ad

Afgaand op hun socials leidde het gezin voor corona een droombestaan vol reizen, feesten en hier en daar een quasi nobel fotomomentje. Tijdens de lockdowns komt hun talent voor socialiseren niet echt uit de verf en bovendien heeft prinses Camilla wel andere dingen aan heur hoofd, zoals haar hevige juridische strijd tegen de Franse bank BNP Paribas.

Hoe zit dat precies? Camilla's vader Camillo Crociani was voorzitter en bedrijfsleider van Finmeccanica en overleed in 1980 aan kanker in Mexico City. Hij was daarheen gevlucht na een veroordeling bij verstek wegens de Lockheed-affaire.

Hij liet zijn vrouw, Italiaanse actrice Edy Vessel (hier in 1962)...

40 anni oggi che te ne sei andato ma sei sempre nei nostri cuori 🤍🕊

Posted by Camilla di Borbone on Tuesday, 15 December 2020

...en zijn twee dochters (hier Camilla) wel een grote erfenis na, waaronder het bedrijf Vitrociset en kunstwerken van onder meer Van Gogh, Renoir, Gauguin en Picasso ter waarde van enkele honderden miljoenen dollars. In 1987 werd een familietrust opgezet voor het beheer van de nalatenschap van vader Crociani.

So far so good, maar ruim tien jaar geleden ontstond er mot in de familie over de erfenis, door acties van moeder Edy, ook bekend als Edoarda Crociani (81), Edoarda Vesselovsky en zoals gezegd als actrice Edy Vessel (hier rechts naast Camilla in 2012).

Edoarda maakte haar dochters financieel helemaal afhankelijk van haar

Daarnaast maakte Edoarda naam en faam als beschermheilige aller golddiggers. Zo stapte ze vlot over de twintig jaar leeftijdsverschil met Camillo heen in ruil voor een leuk leven aan Fifth Avenue. Daar ontpopte ze zich tot een manipulatieve moeder voor dochters Christina en Camilla, die ze financieel volledig afhankelijk van haar maakte, om bij hun toelages van hun vader te kunnen komen.

Edoarda's grote droom was haar dochters tot prinses promoveren. Bij Camilla lukte dat: die trouwde in 1998 met prins Charles de Bourbon, hoofd van het Italiaanse huis van Bourbon-Twee Siciliën. Het lijkt een geslaagd huwelijk, Camilla is zoals gezegd een populaire socialite. Ze hebben twee dochters, Maria-Chiara en Maria-Carolina...

...en Camilla verkeert in de betere kringen van de Côte d'Azur.

Het kunstje van Eduarda mislukte bij Cristiana. Die raakt in 1996 zwanger van Franse ondernemer Nicolas Delrieu, maar mocht niet met hem trouwen van haar moeder, die de geldkraan beheerde. Ze beschuldigt haar moeder ervan haar in 1997 gedwongen te hebben tot een huwelijk met prins Bante Boncompagni Ludovisi, een Italiaanse aristocraat. Daar rustte géén zegen op, na vier maanden was het al over en uit. Ze keerde terug bij Nicolas waarmee ze nog een dochter kreeg. Hier een screenshot uit betere tijden.

Christiana: 'We leefden in een gouden hel' 

Cristiana is sindsdien het zwarte schaap in de ogen van haar moeder. Ze kreeg opgedragen weg te blijven van familiefeesten, waarop haar moeder tegen de andere gasten zei dat haar dochter was 'verdwenen'. "Mevrouw Crociano was bang om alleen te zijn en beheerde het geld," zo was eerder te horen in de rechtszaal van Jersey. "We leefden heel glamoureuze en luxe levens," zei Cristiana. "Maar we hadden geen enkele onafhankelijkheid of een eigen leven. Het was een gouden hel."

Christiana liet het niet op zich zitten. Toen in 2010 $100 miljoen uit het familietrust weggesluisd werd  naar een fonds op het eiland Jersey, bestemd voor Camilla en haar moeder, en met uitsluiting van Cristiana, kwam die in opstand. Cristiana vermoedde dat het geld in het geheim aan haar zus Camilla (hier met haar gezin en moeder op een societyhuwelijk in 2019) is geschonken en sleepte haar moeder en zus de voor de rechter.

Ze wilde dat het fonds werd hersteld met nieuwe onafhankelijke beheerders én ze wilde compensatie voor het geld dat ze sindsdien mis was gelopen. De rechter stelde  Cristiana na jaren procederen in 2017 in het gelijk. Edoarda moest 149 miljoen pond terugstorten in het fonds. En dat geld komt ten goede aan Cristiana en haar dochters Delia en Livia Delrieu.

Veel schot zit er echter niet in de zaak, zodat nu trustbeheerder Edoarda samen met BNP Paribas is veroordeeld tot terugbetaling van het hoge bedrag. De bank, denkend aan zijn eigen hachje, dook nu serieus in de zaak, stelde ook Camilla aansprakelijk, en wil het geld van haar terug hebben.

Daarnaast verdiepte de Franse bank in het gigantische familiefortuin. Kostbare schilderijen werden opgespoord, maar een deel bleef zoek. Andere schilderijen zouden ver onder de juiste prijs zijn verkocht.

Camilla, hier in 2019 met haar dochters in St Tropez, ontkent schuld en zegt van sommige schilderijen dat ze niet weet waar ze zijn. En intussen wringt natuurlijk de vraag hoe ze na betaling haar niet echt bescheiden levensstandaard kan handhaven. 

Ze gaat in hoger beroep tegen het vonnis, iets wat weinig kans lijkt te hebben. En zo pakken donkere wolken zich samen boven dat droombestaan aan de Rivièra.

Foto's (c) ANP, Getty Images, Brunopress, PPE Agency

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in