'HM is geveld door rugklachten.'

Remembrance Sunday is het moment waarop het Verenigd Koninkrijk in het algemeen en de Windsors in het bijzonder samen gevallenen militairen en oorlogsslachtoffers herdenken.

Het is een van de belangrijkste momenten in de royal agenda, wat het des te opmerkelijker maakt dat het staatshoofd ontbrak.

Article continues after the ad

Ze was een tiener tijdens WOII, haar familie telt vele leden die als militair hebben gediend en als hoofd van de strijdkrachten voelt ze zich zeer verantwoordelijk om hen te vertegenwoordigen en te eren.  

Koningin Elizabeth moest het de afgelopen weken al rustig aandoen van haar artsen (dit was een van de laatste keren dat ze in functie werd gespot) en sloeg de ceremonie dit jaar noodgedwongen over 'tot haar grote teleurstelling' aldus een woordvoerder van Buckingham Palace. Het zou haar eerste publieke optreden in weken zijn geweest. HM heeft rugklachten die het lange staan erg belastend maken voor de 95-jarige. Die klachten staat los van het advies van haar artsen om het rustiger aan te doen.

Kroonprins Charles (hij is vandaag 73 geworden) nam bij de Cenotaph (het herdenkingsmonument in Londen) de honneurs waar...

...en legde in haar naam een krans...

...en daarna ook nog een van hemzelf.

Verder was hele eredivisie van het koninklijk huis aanwezig: Camilla, hertogin van Cornwall...

...prins William...

...en zijn vrouw Kate, de hertogin van Cambridge...

...prins Edward en zijn vrouw Sophie, gravin van Essex en prinses Anne met haar man, Vice Admiraal Tim Laurence.

Uit de wat lagere gelederen waren ook de hertog en hertogin van Gloucester, de hertog van Kent ↑ en prinses Alexandra opgetrommeld.

Hoewel de plichtsgetrouwe Queen zelf vermoedelijk niet had gewild dat het over haar ging op zo'n belangrijk moment voor volk en vaderland, baart het toch wel enige zorgen dat ze moest afhaken voor dit voor haar zo belangrijke agendapunt. Ze  'verricht alleen lichte taken aan haar bureau' en bracht een nachtje in het ziekenhuis door voor wat onderzoeken. Sindsdien is ze privé wel sporadisch out and about gespot.  

Foto's (c) Getty Images, The Royal Family 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in