De aanstaande prinses verklapt alvast wat details over het feest.

Het duurt nog even – er wordt pas op 1 oktober daadwerkelijk getrouwd – maar groothertog George 'Georgii' Mikhailovich van Rusland en zijn verloofde Rebecca Victoria tellen duidelijk de dagen af. Hier verklapt de bruid wat meer details over wat duidelijk een groot feest gaat worden. Het is de eerste Romanov-bruiloft in ruim honderd jaar.

De groothertog is het enige kind van groothertogin Maria Vladimirovna van Rusland en heeft qua stamboom een niet onaardige connectie met de Romanov-dynastie. De Keizerlijke Hoogheid (hij gebruikt de titel zelf overigens niet) zou nu vermoedelijk tsaar van Rusland zijn, als de geschiedenis anders was gelopen. Al zijn er – zoals in elke dynastie – familieleden die dat betwisten. Hoe dan ook: binnen de adel worden zowel hij als zijn moeder gerespecteerd en grotendeels erkend.

Article continues after the ad

Italiaanse schrijver Rebecca Victoria Romanovna Bettarini (zij heeft zich in de aanloop naar het huwelijk laten dopen en daarbij alvast de Romanov-naam gekregen om het 'standsverschil weg te nemen') en hij hebben drie dagen van festiviteiten rond het jawoord voor de boeg in St Petersburg.

De bruid zocht haar tiara uit bij Chaumet (de Romanov'jes zijn niet heel rijk en laten hun bruiloft daarom deels sponseren). Ook de jurk is gekozen: "Een voor de kerk, die heel klassiek is, en een voor de avond, van dezelfde ontwerper, meer gala," volgens Rebecca. 

Verder vertelde de bruid dat er veel royalty is uitgenodigd: "We hebben meer bevestigingen ontvangen dan verwacht." Volgens de Spaanse Vanity Fair zouden onder andere oud-koning Juan Carlos en oud-koningin Sofia willen komen. George en zijn moeder woonden jaren in Madrid en zijn close met met name Sofia. Afgaand op de bruiloften waar George eerder voor werd uitgenodigd zullen er ook wel wat Hannovers en wat lagere Scandi's uitrukken.

Gezien de historische connecties (George's moeder is een verre nicht van de Queen) zouden de Wessex'jes wel eens kunnen worden afgevaardigd.

De Windsors en de Romanovs delen duidelijk DNA: bovenin links Nicolas, de laatste tsaar, rechts koning George V, de opa van de Queen. Onderste foto links weer Nicolas, rechts prins Michael van Kent. 

En ligt het voor de hand dat bijvoorbeeld prins Constantijn en prinses Laurentien voor Nederland de honneurs waarnemen op de grote dag. De Oranjes mogen hun driftbuien nog altijd graag wijten aan hun 'Russische bloed' (met dank aan Anna Paulowna).  

Het kerkelijk huwelijk van George en Rebecca Victoria wordt gevierd in de Izaäkkathedraal in Sint-Petersburg en zal naar verwachting op televisie worden uitgezonden. Deze prestigieuze plaats zou zijn voorgesteld door de Russische autoriteiten en het Patriarchaat (het opperhoofd van de Russisch Orthodoxe Kerk) van Moskou, die hebben meegewerkt aan de organisatie van de bruiloft. Het feest wordt gezien als goede reclame voor de stad, veel hotels zijn al volgeboekt. Het geeft de tortels, die verder geen enkele macht hebben door de afschaffing van de monarchie, toch een reuze royal aura.

"Op de eerste dag arriveren veel mensen van ver, afkomstig uit Azië, het Midden-Oosten, natuurlijk Europa en Amerika," aldus de aanstaande prinses. Voor buitenlandse gasten wordt een welkomstreceptie voorzien "...zodat ze bij aankomst kunnen genieten van de schoonheid van bepaalde paleizen."

Op de tweede dag heeft de religieuze ceremonie plaats in de St. Izaäkkathedraal, die plaats biedt aan meer dan 10.000 mensen. Het is te hopen dat corona tegen die tijd helemaal onder controle is in Rusland. Op de avond van de tweede dag is er een galadiner met bal in een van de voorheen keizerlijke paleizen. Op de derde dag "is er voor wie dat wil nog een ontspannen, informele brunch, zonder dresscode," besluit de bruid.

De locaties waar het banket en de brunch zullen plaatsvinden, worden om veiligheidsredenen nog niet bekendgemaakt. Sint-Petersburg heeft echter geen gebrek aan plaatsen met historisch prestige, zoals het Vladimirpaleis, het Catharinapaleis, beter bekend als het Tsarskoye Selo-paleis of het Peterhof-paleis. Voor het banket staat de Russische keuken centraal met wat Franse en Italiaanse invloeden, een knipoog naar de herkomst van de bruid.

Het burgerlijk huwelijk wordt, zoals gebruikelijk, wat eerder gesloten. Dat gebeurt in kleine kring op de Italiaanse ambassade in Moskou. Daarna is Rebecca 'Hare Doorluchtige Hoogheid prinses Victoria Romanov'. Nice.

En tenslotte sprak Rebecca Victoria ook nog over de plannen voor de huwelijksreis. Die zijn afhankelijk van de coronabeperkingen, maar het paar wil "een reis maken door de meest afgelegen gebieden van Rusland met de trein, wat hier een  traditionele manier van reizen is. Ik denk aan de Trans-Siberië spoorlijn. En hoewel er meerdere mogelijkheden zijn, willen we graag een gebied bezoeken dat tot Mongolië reikt."

Kortom, het is allemaal héél Dr. Zhivago en we kunnen niet wachten!

Foto's (c) Imperial House of Russia 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in