'Er komen betere dagen, waarin we elkaar weer kunnen ontmoeten.'

De Queen heeft het land en de Gemenebest op opmerkelijke warme wijze toegesproken om haar onderdanen een hart onder de riem te steken in de coronacrisis. De speech was eerder opgenomen op Windsor Castle, waar koningin Elizabeth (93) met prins Philip (98) in zelfisolatie zit en werd uitgezonden op radio, tv en op de socials van de Royal Family.

"Ik spreek jullie toe in een uitdagende periode," zei de Queen. "Een periode van ontwrichting van ons leven; een ontwrichting die sommigen verdriet heeft gebracht, velen financiële moeilijkheden, en onze dagelijkse levens heeft veranderd."  Ook sprak ze haar bewondering uit voor het zorgpersoneel en andere werkenden die het land draaiende houden.

De koningin zei trots te zijn op hoe Groot-Brittannië heeft gereageerd op de crisis. "Ik hoop dat in de komende jaren iedereen trots zal terugkijken op hun reacties op deze uitdaging. En dat zij die na ons komen zeggen dat deze generatie Britten net zo sterk is als alle andere generaties. Dat we zien dat zelf-discipline, rustige en goedgehumeurde vastberadenheid en solidariteit hoog in het vaandel staan in dit land."

Article continues after the ad

In Windsor Castle liet HM eerder al op haar eigen manier haar waardering voor de NHS (de National Health Service, de Britse gezondheidszorg) zien door de ronde toren van het kasteel in de kleuren van de organisatie te zetten tijdens het wekelijkse applausmoment, donderdagavond om 20:00.

Het is vrij uniek dat de Queen haar momentje pakt (vermoedelijk bewust in het groen, de kleur van de hoop). Afgezien van haar jaarlijkse kersttoespraak heeft ze in haar 68 jaar op de troon nog maar vier keer eerder het volk toegesproken.

Eerder deed ze dat bij het uitbreken van de Golfoorlog en – na enig aandringen – na de dood van prinses Diana.

Ook hield ze een toespraak na de dood van haar moeder, de Queen Mum, en naar aanleiding van haar diamanten jubileum op de troon.

De opmerkelijk persoonlijke en menselijke speech was duidelijk geïnspireerd op de beroemde toespraak van haar vader George VI, die hij gaf bij het uitbreken van WOII, waarin hij ook waarschuwde voor zware tijden maar tegelijk hoopte dat het land er uiteindelijk bovenop zou komen. 

HM - kijk haar eens lekker aan colour-blocking doen - is niet zo'n fan van het middel, ze vindt dat de monarchie een vleugje mysterie moet houden. De pandemie houdt in Engeland echter zo huis dat bemoedigende woorden van het staatshoofd geen overbodige luxe meer waren.

Foto's (c) The Royal Family, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in