Trooping The Colour, 1965
Trooping The Colour, 1965

Paardenmeisje (94) vertelt over haar favoriete paarden.

Koningin Elizabeth geeft vrijwel nooit interviews, ze ziet er niets in. Maar voor Horse & Hound maakte de paardenliefhebber en -fokker een uitzondering en koos, bij monde van haar stoeterijmanager, de favorieten uit haar lange regeringsperiode. Ze blijkt met al haar keuze een diepe, persoonlijke connectie te hebben.

In de lijst komt Aureole voor, het paard dat ze erfde van haar vader George VI. Maar ook Doublet, een paard uit haar eigen stoeterij, waar haar dochter prinses Anne de European Eventing Championships mee won.

Article continues after the ad

Een andere favoriet was Betsy "nogal een persoonlijkheid vol esprit." De Queen hield veel van Betsy.

Het staatshoofd koos ook Estimate, die de Ascot Gold Cup won en Elizabeth de eerste monarch ooit maakte die deze trofee in ontvangst mocht nemen. Ze pinkte een traantje weg en was verrukt met de beker. 

Andere lievelingspaarden op haar lijstje zijn Burmese, de merrie waar zes achttien jaar op reed tijdens Trooping The Colour, Emma, de fell pony (24)  waar ze nog altijd op rijdt en Sanction, met wie ze een 'bijna telepathische band' had. Sanction was het laatste zelfgefokte paard dat ze bereed voor ze overstapte naar iets mindere hoge pony's.

"Haar kennis en expertise is welbekend," zegt Terry Pendry, haar stoeterij groom en manager in Windsor Castle, "Ze geeft al haar paarden en pony's zelf een naam en herinnert zich het stamboek van allemaal. Hare Majesteit is een levende encyclopedie als het aankomt op paardenzaken."

De Queen is al haar leven lang omringd door paarden. Ze was nog maar drie toen ze haar eerste rijles kreeg...

...en rijdt nog altijd, al is ze naar eigen zeggen "een mooi weer ruiter" geworden.

Foto's (c) The Royal Family, Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in