Koningin Elizabeth is terug in actie.

Voor het eerst sinds het overlijden van haar man, prins Philip, gaat koningin Elizabeth weer en plein public aan het werk. En ook nog direct met een enorme klus: vandaag las ze The Queen's Speech voor bij de opening van het parlementaire jaar van het VK.

Sinds het overlijden van haar echtgenoot heeft de koningin stilletjes gewerkt vanuit Windsor Castle. Maar sinds de begrafenis op 17 april is ze niet meer in het echt te zien geweest door haar landgenoten.

Article continues after the ad

Emotioneel moment

Het zal best een emotioneel moment zijn voor de Queen, al is die natuurlijk befaamd om haar stiff upper lip: bij de Queen's Speech (waarin ze het plan van de overheid uiteenzet, zeg maar het Britse antwoord op Prinsjesdag) had ze decennialang altijd haar man aan haar zijde. 

Vandaag zijn het prins Charles en Camilla die bij haar aansluiten. Charles was er de afgelopen drie keer ook al bij, eerst omdat zijn vader ziek was, daarna na diens pensioen.

Ingetogen

Op zich dus passend dat we dit jaar van doen hebben met een meer ingetogen, gestripte versie van de opening van het parlementsjaar en de Queen's Speech: door de pandemie zijn er veel minder mensen bij aanwezig (108 in plaats van de normale 600) en zijn bepaalde ceremoniële elementen achterwege gelaten.

Overigens is het niet zo dat Queen Elizabeth zich tijdens haar speech zal uitspreken over bijvoorbeeld het verlies van prins Philip: de speech is geschreven en goedgekeurd door de overheid en wordt alleen door de koningin uitgesproken.

Beeld: Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in