Dít is de vertrouweling van koningin Elizabeth.

Het valt niet mee om 95 te worden, net je man te hebben verloren en recent ook al afscheid hebben moeten nemen van veel vrienden en vriendinnen. Gelukkig kan de Queen altijd rekenen op haar opperhofdame Susan Hussey.

Vorige week zaterdag zaten ze naast elkaar, tijdens de korte rit van de privévertrekken van Windsor Castle naar St. George's Chapel, waar de uitvaart van prins Philip werd gehouden.

Article continues after the ad

Velen hadden het de Queen gegund om haar vriendin naast zich te hebben, zodat ze niet moederziel alleen in de kerkbank had hoeven te zitten. Susan maakte al deel uit van de royal bubbel, dus ook dat was het probleem niet, maar ze hield zich in de kapel op de achtergrond als 'personeel' zodat ze niet meetelde voor de slechts dertig toegestane genodigden.

Naast haar kleedster Angela Kelly is Susan de andere grote vertrouweling in het leven van koningin Elizabeth. Iemand  waar ze ongedwongen mee kan kletsen of haar hart eens bij kan luchten.

Susan Katharine Hussey, Barones Hussey van North Bradley (82) is als vijfde en jongste dochter van de 12de graaf Waldegrave niet van de straat. Hoewel ze twee kinderen heeft in de leeftijd van prins Andrew en prins Edward (haar man Marmaduke leeft niet meer), besteedt ze al sinds 1960 het grootste deel van haar tijd aan de Queen en is ze ook al die tijd al een vertrouweling van de Windsors. Hier zit ze in 1969 links naast prinses Anne tijdens een rit door Londen. 

Hoe geliefd en gerespecteerd ze is, blijkt wel uit het feit dat prinses Diana en prins Charles Susan haar destijds vroegen als een van de peetouders van prins William, hier bij zijn vormsel in 1997. Susan is de vrouw in het groene pakje met de knopen. 

Koningin Elizabeth kan terugvallen op zes hofdames, maar Susan (hier in het roze) is de leider van dit Royal A-Team. Ze hebben gezamenlijke interesses (nieuws en paarden), ze is een meester in het lezen van royal lichaamstaal en zorgt ervoor dat tijdens werkbezoeken en recepties contacten met haar baas soepel verlopen, zonder zich er al te nadrukkelijk mee te bemoeien. Onderweg nemen ze vaak het programma door en Susan is altijd gewapend met zachte pepermuntjes: de Queen werkt er graag eentje weg voor ze zich onder de mensen begeeft.

Susan vergezelt de Queen zelfs op heel belangrijke momenten zoals Remembrance Day en staat dan bij de eredivisie van de Windsors op het balkon.

En Hussey is er ook vrijwel altijd bij als Elizabeth de Britse troonrede voorleest, zoals hier in 2015.Daarnaast staat Susan buiten coronatijden stand-by bij zaken zoals de opening van het parlement, hier in 2015. Aan het aantal ordes zie je hoe geliefd ze is bij de Queen. 

Foto's (c) Getty Images, PA Images, Alamy

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in