Nog een paar weken, dan heeft Luxemburg een nieuwe troonopvolger.

Kroonprins Guillaume en kroonprinses Stéphanie hebben lang moeten wachten op het in vervulling gaan van hun kinderwens, maar na zeven jaar was het eindelijk raak en in mei zullen ze met zijn drietjes zijn. En zorgen daarmee voor een van de weinige vrolijke puntjes op de royal agenda.

Het stel woonde nog niet zo lang in het kasteel van Fischbach toen Stephanie het leuke nieuws ontdekte. "Ik zei tegen hem: 'Raad eens?'" De prins wist het onmiddellijk. "Ik zag het aan haar blik", beschrijft hij het moment waarop Stéphanie haar zwangerschap aankondigde. "Ik geef toe: ik heb mijn vreugde uitgeschreeuwd. We hadden lang op dat moment gewacht."

Article continues after the ad

De zwangerschap verloopt ‘wonderbaarlijk goed’, meldt Stéphanie in een gesprek met Point de Vue. "De baby beweegt zonder ophouden, maar ik voel me rustig." 

Zoals gebruikelijk wachtte het stel drie maanden om het nieuws wereldkundig te maken. "Het was ons geheim, iets van ons tweeën", zegt Guillaume. "Dat geluk drie maanden voor ons houden, die opgeschorte tijd, dat was mooi, iets dat we samen deelden. De baby maakte al deel uit van de familie, maar als onze clandestiene passagier."

Met de smoes dat ze de nieuwe inrichting van kasteel Fischbach wilden tonen, nodigde Guillaume zijn ouders, groothertog Henri en groothertogin María Teresa, en zijn zus en broers voor een etentje uit, waarbij hij de gezinsuitbreiding bekendmaakte.

"We hebben ze verrast, ik denk niet dat ze het hadden verwacht," zegt Guillaume. "Het woord euforie dekt de lading niet. Mijn moeder had tranen in de ogen. Ze waren zo blij, en ook opgelucht, een combinatie die ervoor zorgt dat mijn ouders een en al zorg zijn. ‘Nu moet je voor Stéphanie zorgen, je moet haar goed beschermen’, zeiden ze."

Prinses Stéphanie ziet voordelen aan het feit dat ze zolang hebben moeten wachten. "Als stel  hebben we veel tijd met ons tweeën doorgebracht", zegt ze. "Met zijn drieën zijn verandert veel. Ouders hebben minder tijd voor zichzelf, om te praten, om samen als paar te groeien. Voor ons is dat een werk dat af is, een verworvenheid die ze ons niet kunnen afnemen. Dat is kostbaar."

"De dag van de aankondiging was een van de meest ontroerende momenten die ik in Luxemburg heb meegemaakt", zegt Guillaume. "We hebben onder het volk plots een diepe vreugde gevoeld. Zelfs mensen die geen aanhangers zijn van de monarchie, waren blij voor ons."

Foto's (c) Cour Grand-Ducale

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in