En de cover staat alvast bol van de symboliek. 

Net als bij koningin Máxima verschijnt er een boek rond de 50ste verjaardag van kroonprinses Mary van Denemarken. Die viert op 5 februari 2022 haar gouden verjaardag. Het boek komt iets eerder uit, op 31 januari 2022.

Mary als puber in 1985

Article continues after the ad

Het wordt vooral een fotoboek 'met foto's die een zeldzaam inzicht zullen geven in het officiële en privéleven van de prinses als royal, echtgenote, moeder, beschermvrouw, keynote speaker, sportvrouw, amateurfotograaf en mode-icoon.'

Dat klinkt veelbelovend, al hopen we toch ook oude beelden terug te zien in het boek, uit de tijd dat Mary Donaldson nog niet zo gesoigneerd was, maar in houthakkersbloezen aan de bar hing.

Mary en de Ruby Tiara

De cover is inmiddels bekend: het is een sfeervolle foto van Mary die de Deense Ruby Tiara draagt.

Dat is geen toeval: de speelse tiara met bloemetjes en blaadjes is onderdeel van een parure uit 1804 en werd gemaakt voor de kroning van Napoleon.

Die stelde geld beschikbaar aan zijn maarschalken om hun vrouwen een beetje passend opgetuigd te laten verschijnen bij dit hoogtepunt. Jean Baptiste Bernadotte was er een van en liet hem maken voor zijn vrouw, Desirée Clary. De parure, waarvan de tiara op verschillende manieren kan worden samengesteld, kwam in Zweden terecht toen Jean en Desirée koning Carl XIV en koningin Desideria van Zweden werden.

Van Desideria naar Josephine

Desideria liet de parure na aan haar schoondochter koningin Josephine van Zweden (een kleindochter van Napoleons keizerin Josephine – ons kent ons onder de royals)...

...die 'm als huwelijksgeschenk aan haar kleindochter gaf, die later koningin Lovisa van Denemarken werd.

Van Lovisa via Alexandrine naar Ingrid

Lovisa gaf hem als huwelijksgeschenk aan haar schoondochter, de latere koningin Alexandrine (links). Die hem – ook weer als wedding gift – gaf aan de prinses Ingrid van Zweden (rechts) voor haar huwelijk met kroonprins Frederik van Denemarken. Frederik en Ingrid waren de ouders van de huidige koningin Margrethe van Denemarken.

Koningin Ingrid liet de parure in 2000 na aan haar kleinzoon kroonprins Frederik. Zijn vrouw, kroonprinses Mary, droeg het voor het eerst op het pre-wedding banket voor haar huwelijk met Frederik in 2004 en twee dagen later weer bij een pre-wedding gala performance.

Van lenen naar omarmen  

Later vertelde de kroonprinses hoe 'overweldigd' ze zich had gevoeld, bij het dragen van juwelen met zoveel historische betekenis: "De set hoorde bij koningin Ingrid die heel geliefd was en erg bewonderd werd door de Deense bevolking. En daar kwam ik, uit Australië, om met hun kroonprins te trouwen."

 In die tijd had ik erg het gevoel dat ik de set mocht lenen. Dit is een proces dat je doormaakt, als er genoeg tijd overheen is gegaan, krijg je meer het gevoel dat je hem gewoon mag dragen om wat je doet. Maar er zijn jaren overheen gegaan voor ik het gevoel had dat hij van mij was. Nu draag ik hem als kroonprinses Mary."

En gezien de geschiedenis als huwelijksgeschenk, weet de aanstaande bruid van Mary's zoon Christian alvast wat haar te wachten staat 😉

Foto's (c) Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in