Kroonprinses Mary van Denemarken
Kroonprinses Mary van Denemarken

Wauw, als eerste en enige Koninklijke Hoogheid!

Kroonprinses Mary van Denemarken is de prestigieuze kersverse beschermvrouw van het LGBTQI-event Copenhagen 2021. Hieronder vallen World Pride, Eurogames & Copenhagen Pride. Het iedereen-hoort-erbij-festijn in Kopenhagen gehouden tijdens de zomer van 2021.

"Als Deen ben ik er trots op dat Kopenhagen WorldPride en EuroGames in de zomer van 2021 zal hosten, zegt kroonprinses Mary. "We kunnen niet accepteren dat sommige mensen in de wereld worden geconfronteerd met intolerantie en discriminatie vanwege hun seksualiteit of genderidentiteit. Ik kijk ernaar uit om diversiteit en LGBTI-rechten zowel thuis als internationaal op de agenda te zetten." We hebben het even gecheckt en ze heeft de hele regenboog alvast paraat in de royal inloopkast. 

Article continues after the ad

Volgens koninklijk huis-expert en historicus Sebastian Olden-Jørgensen wordt kroonprinses Mary de eerste koninklijke beschermvrouw op LGBTI-gebied: "Het is absoluut opmerkelijk. Ik ken niemand die dat eerder heeft gedaan. Het is een verstandige zet dat het Deense Koninklijke Huis, normaal gesproken erg voorzichtig, dit heeft geaccepteerd. Er is een nieuwe houding nodig, ook voor de reputatie in het buitenland."

De organisatie was al sinds 2016 bezig Mary over te halen. "Het betekent veel voor ons dat we op deze manier een heel duidelijk frontfiguur krijgen die al eerder een standpunt over rechtenkwesties heeft ingenomen", zegt Lars Henriksen, voorzitter van Copenhagen Pride. "Zowel op het gebied van LGBT + en anti-pesten als over meisjes- en vrouwenrechten. De dingen waar de prinses zich al mee bezig houdt, komen goed overeen met wat wij doen."

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in