Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Prinses Märtha Louise: 'Zet mij maar op een truck'

De bekendste flex-royal zegt: 'Ik creëer mijn eigen leven.' De Sussexit mag dan een feit zijn, hoe prins Harry en hertogin Meghan hun nieuwe leven buiten het Britse Koninklijk Huis in de praktijk gaan invullen is nog onduidelijk. Interessant dus, om eens te kijken hoe de bekendste flex-royal, pri...

Prinses Märtha Louise: 'Zet mij maar op een truck'

De bekendste flex-royal zegt: 'Ik creëer mijn eigen leven.'

De Sussexit mag dan een feit zijn, hoe prins Harry en hertogin Meghan hun nieuwe leven buiten het Britse Koninklijk Huis in de praktijk gaan invullen is nog onduidelijk. Interessant dus, om eens te kijken hoe de bekendste flex-royal, prinses Märtha Louise van Noorwegen, dat aanpakt. In een interview met de Russische Marie Claire licht Hare Hoogheid het een en ander toe. Het gesprek had een paar maanden geleden al plaats, zodat de recentere zelfmoord van haar ex-echtgenoot niet ter sprake kwam.

Het ongemak met haar plek in het paleis zat er al jong in. "“Weet je, in de kindertijd dromen alle meisjes ervan prinsessen te zijn, maar als je ouders koning en koningin zijn, dan heb je een heel andere droom," zegt Märtha Louise. "Ik droomde ervan een normaal meisje te zijn, gewone ouders te hebben en een gewoon leven," zegt prinses Märtha Louise. "Ik denk dat dit komt door het feit dat ik als een zeer gevoelig kind ben geboren."

De beroemde klinische psycholoog Elaine Ayron doet al lang onderzoek naar dit fenomeen, haar concept van 'zeer gevoelige persoon' is volgens de prinses een van de belangrijkste ontdekkingen van de psychologie geworden: "Het feit is dat ongeveer twintig procent van de mensen wordt geboren met een zeer gevoelig zenuwstelsel. Een groot aantal irriterende stoffen, plotselinge veranderingen, de emoties van andere mensen, licht, geluid, geuren - al deze kinderen worden sterker waargenomen en vormen een ernstige last voor hen. Ze zijn extreem gevoelig, wat waarschijnlijk de reden is waarom ze beter ontwikkelde creatieve vaardigheden, intuïtie en empathie hebben. Maar wanneer je in je leven leven al vanaf je kindertijd openstaat voor anderen, merk je dat je enorm uitgeput en moe bent van het constant omringd zijn door mensen."

Niet alles ervoer Märtha Louise als vreselijk: "Natuurlijk heb ik het geweldige leven van de prinses geleefd, dit is een waardevolle ervaring, maar toch was het een test" zegt ze. "Nu is alles veel eenvoudiger, ik weet hoe ik ermee moet omgaan. Maar in de kindertijd - stel je voor hoe het was: leeftijdgenoten leken in balans, maar ik was erg prikkelbaar, klom bomen, sloeg jongens en reed op een fiets. Ik klom hoger dat wie dan ook en viel natuurlijk, dus dan kwam ik weet thuis met een kapotte lip en een blauw oog. Ik heb  verbazingwekkende avonturen beleefd. Misschien was ik gewoon onverschrokken? Ik haatte netjes geklede jongens met perfecte kapsels en meisjes met de juiste manieren, omdat ik er altijd respectabel moest uitzien en me correct moest gedragen, wat niet helemaal bij mijn innerlijk paste."

"Ik was niet op mijn gemak als prinses," vervolgt Märtha Louise die nu op meer begrip van haar moeder, koningin Sonja, kan rekenen dan destijds. "Ik vertrouwde anderen niet meer, ik wist niet meer naar wie ik moest luisteren omdat er veel negatieve dingen over me werden geschreven. Ik was bang voor spreken in het openbaar, terwijl je dat als prinses vaak moet doen. Ik dacht dan echt dat ik dood zou gaan van angst, ik moest me aan het katheder vasthouden omdat mijn benen zo trilden."

"Van nature een perfectionist, wilde ik de verwachtingen waarmaken en natuurlijk veroordeelde ik mezelf heel erg. Ik was nerveus. Totdat ik naar een goede psycholoog ging, hij heeft me echt geholpen. Toen ik mezelf volledig accepteerde, begon ik mijn waarheid te vertellen vanaf het podium." Dat wil zeggen dat de prinses, opgeleid als fysiotherapeute (de foto is uit 1995, tijdens haar opleiding in Nederland) en een fervent springruiter, steeds openlijker ging vertellen over haar spirituele leven.

Om meer afstand van de troon te bewerkstelligen, schrapte het koningshuis op Märtha Louise's verzoek het koninklijke deel uit 'koninklijke' uit haar titel. Als Hare Hoogheid stopte ook haar staatstoelage van 500.000 euro "…maar het gaf me de vrijheid om mijn eigen bedrijf te beginnen. Ik ben de eerste in de familie die de titel en het staatsgeld heeft opgegeven. Ik heb mijn groot rijbewijs, zodat ik zelf met de paarden kon rijden. Heel handig. Zet mij maar op een truck, dan red ik me wel."

De financiële zelfstandigheid doet haar goed. "Het maakt niet uit wie je bent - een vrouw of een man, je moet onafhankelijk zijn en je eigen geld verdienen. In 2017 opende ik een spiritueel centrum dat zich richt op zelfontwikkeling, nu heb ik verschillende startups. Ik schrijf boeken, dit jaar startte ik een nieuw bedrijf - we creëren een economisch forum in Noorwegen, een ruimte waar de jonge generatie het Scandinavische leiderschapspad kan bevorderen - we zijn klaar om deze ervaring met de wereld te delen."

Ze zegt tegenwoordig verschillende rollen te hebben. "Ik ben een moeder, ik ben een schrijver, ik ben een weldoener, ik ben een zakenvrouw en ik ben een prinses (ze vertegenwoordigt haar vader nog regelmatig bij goede doelen). Ik denk dat multifunctionaliteit een uitdaging van deze tijd is. Thuis zorg ik bijvoorbeeld voor kinderen. Ik heb geen personeel dat me constant helpt. Er is maar één oppas, meer niet. Stop ermee! Een keer per week komt er een schoonmaakservice bij me. Mijn broer Haakon woont natuurlijk in een enorm huis, omdat hij later de controle over het land zal overnemen. Ik woon in een gewoon huis. En dat is genoeg. Ik breng de kinderen zelf naar lessen - ze studeren in Oslo aan de Waldorfschool, dit is een school met een focus op kunst, de kinderen zijn erg gepassioneerd over leren. Ik kook niet goed, dus oefen ik zelden. Kinderen vinden het niet erg - ze zijn oud genoeg en ze koken zelf, ik vind het lekker. We hebben een normaal leven, voor zover mogelijk."

Liefde is de basis van alles, zegt Märtha Louise, hier met haar nieuwe vriend Durek Verret. "Maar het is triest dat we een samenleving hebben gecreëerd die is gebaseerd op angst, we zijn bang voor elkaar, we zijn bang voor de overheid, veel mensen hebben het gevoel niet geschikt te zijn voor deze samenleving en voelen zich een uitgestotene. Ik denk dat liefde in dit geval een brug is naar eenwording."