Hij heeft al een ring, nu het aanzoek nog.

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn geweest voor prinses Märtha Louise van Noorwegen en haar sjamaan Durek Verrett. De tortels hebben het nodige te verstouwen gekregen aan afkeuring en argwaan. Zij om haar grote belangstelling voor spiritualiteit…

Article continues after the ad

… hij om zijn controversiële rituelen (wie zich laat behandelen door hem, moet een waiver tekenen dat hij aan je genitaliën mag zitten). Voor een sjamaan die het alleen om het geestelijke gaat, zit hij bovendien goed in de spullen, compleet met entourage en de bijbehorende kapsones.

Märtha Louise kan het niet schelen, ze noemt hem haar 'tweelingvlam' en zette racisten op hun nummer met een foto van hen samen met daarbij de tekst dat 'zijn vriendin zijn een spoedcursus is in hoe white supremacy werkt.'

Eerlijk is eerlijk: Durek lijkt ook veel van haar te houden. Het stel had het zwaar toen ze niet samen konden zijn omdat Noorwegen in lockdown ging. "We spraken elkaar twee keer per dag per telefoon of Facetime, maar soms had ik echt zijn armen om me heen nodig," zegt de prinses in Vanity Fair. "Het was heel zwaar, maar dat geldt voor veel meer mensen, heel veel mensen zijn eenzaam."

Ook voor de pandemie uitbrak, had het jaar al een tragische wending genomen. Durek bracht kerst 2019 door met de Noorse koninklijke familie, hij had voor Märtha Louise en haar dochters sweaters met Hawaii erop als cadeau. Het was een knipoog naar een trip naar Oahu die hij half februari voor hen had gepland, hij wilde haar daar een aanzoek doen en had de zegen van haar ouders gevraagd. Toen ze thuiskwamen van de kerstdienst, kregen ze te horen dat Märtha's ex-man Ari Behn, die kampte met depressies, zelfmoord had gepleegd.

Er werd meteen naar Durek gewezen. "Ze zeiden dat het mijn schuld en zijn schuld was," zegt de prinses. "Dat als Durek er niet was geweest, het niet gebeurd zou zijn," zegt ze. Ari en zij waren al drie jaar gescheiden, hij had een nieuwe vrienden en hun co-ouderschap liep prima. Ari had Durek ontmoet en gezegd dat hij altijd al had gedacht dat ze iemand zou vinden die spiritueler ingesteld was dan hij "en hij was blij voor ons," aldus Märtha Louise. "Ik had het geluk dat ik de steun van Durek en mijn familie en vrienden was, maar er viel wel een gat, Opeens was ik een alleenstaande ouders, wat echt wennen is. Met daarbij het verdriet, de boosheid, het zelfmedelijden en de triestheid om hem nooit meer te zien – het was vreselijk."

In plaats van een bruiloft te plannen, werd het een periode om te rouwen. Maar van uitstel komt geen afstel, volgens Durek, die een ring voor haar heeft laten maken en inmiddels ook al aanzoeken in Disneyland en Lake Tahoe moest laten gaan 'omdat de geesten steeds mijn plannen aan haar verraden, zodat het geen verrassing meer is.' Onduidelijk is dus of ze nu daadwerkelijk verloofd zijn of niet, al doet dat er op zich niet zoveel toe, zolang de liefde er vanaf spat.  

Märtha Louise is gelukkig, het is niet uitgesloten dat ze zich in Californië zal vestigen als de covid-19 pandemie is uitgeraasd, om deel uit te maken van zijn familie. "Bij Durek thuis is het een beetje alsof je de wereld van Harry Potter instapt," zegt. "Er komt een toverstaf tevoorschijn en iedereen spreekt spreuken over elkaar uit. Iedereen heeft de slappe lach en ik geniet er enorm van want het zijn allemaal dingen die ik heb weggestopt, omdat iedereen altijd tegen me zei dat het niet kon. Na een tijdje ging ik dat zelf ook geloven. En opeens ben ik bij een man waar ik van hou en bij zijn familieleden, die weten dat magie bestaat."

Märtha Louise's ouders houden nog een slagje om de arm. "Mijn vader zei als kind al tegen me dat je trouw moet zijn aan wie je bent, omdat mensen anders onmiddellijk door je façade heen zullen prikken – ik denk dat hij er wel een paar keer spijt van heeft gehad dat hij dat tegen me geeft gezegd," aldus de prinses. "Voor Durek was mijn moeder bezorgd omdat ik alweer drie jaar alleen was en geen vriend. Toen ik zei dat ik wel een vriend had en ze vroeg wie het was… ik kan er niet veel over zeggen. Hier in Amerika staan ze er meer open voor, in Noorwegen is het zeer controversieel. Ik zou samen moeten zijn met een CEO of een Lord of iemand met een hoge rang. Iets met een sjamaan hebben is vreselijk out of the box. It's crazy."

 

Foto's (c) Brunopress, Martha Louise, Durek Verrett

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in