Hare Hoogheid blikt terug op een roerige periode.

Het leven van prinses Märtha Louise van Noorwegen is niet altijd gemakkelijk geweest. Opgroeien als hoogsensitief kind in een tijd waarin hiervoor nog niet zoveel aandacht was en in een omgeving die vooral om beheersing en protocol vraagt helpt dan niet.

Haar huwelijk liep stuk, haar ex Ari Behn, de vader van dochters Maud (18), Leah (16) en Emma (12) pleegde zelfmoord en Märtha Louise verloor haar hart aan omstreden zelfverklaarde sjamaan Durek Verrett, wat haar op de nodige kritiek kwam te staan.

Article continues after the ad

De rust lijkt te zijn weergekeerd sinds ze een paar kordate beslissingen nam. De belangrijkste was dat ze er de komende jaren vooral voor haar pubers wil zijn en de verhuizing naar Durek in Amerika is afgeblazen. Märtha Louise rijdt weer paard, heeft een fijne vriendinkring in Oslo en lijkt goed in haar vel te zitten.

En is een trotse moeder van Maud die een bestseller schreef...

...'eigenwijze, koppige, feministische' Leah...

... en haar paardengekke dochter Emma die goud won bij een wedstrijd.

"Ik heb de indruk dat we door een donker dal zijn getrokken en dat we daar nu stilaan uit komen", vertelde ze in een tv-interview voor haar 50ste verjaardag. "Ik denk dat we allemaal het gevoel hebben dat we nu alles aankunnen, omdat het ergste gebeurd is wat kon gebeuren. Ik heb in ieder geval het gevoel dat ik nog zelfverzekerder ben geworden, omdat ik nu weet dat ik echt alles aankan wat het leven op mijn pad brengt."

Met Durek heeft ze overigens nog altijd contact, al is het nu meer zoomen en eens een overzees bezoek, zoals deze zomer.

Met vijftig zijn heeft de prinses geen moeite: "Ik denk dat het best leuk is om vijftig te zijn. Mijn vader zegt dat leeftijd maar een getal is, en hij heeft meer ervaring dan ik. ‘Je hebt nog veel goeie jaren voor je’, zegt hij. Dus geloof ik hem."

Foto's (c) Kongehuset, HH Märtha Louise

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in