Ze stond bekend als 'de moeder van het land'. 

Prinses Marie van Liechtenstein is gisteren op 81-jarige leeftijd overleden. Ze was de vrouw van vorst Hans Adam II, staatshoofd van de dwergstaat.

Marie werd woensdag in een Zwitsers ziekenhuis opgenomen nadat ze een beroerte had gehad. Daar overleed ze gisteren, nadat haar gezondheidstoestand ernstig was achteruitgegaan. Volgens het Liechtensteinse hof stierf ze vredig en in het bijzijn van haar familie.

Article continues after the ad

De in Praag geboren Marie, gravin Kinsky von Wchinitz und Tettautrouwde in 1967 met Hans Adam, die toen nog erfprins van Liechtenstein was. Het was een gearrangeerd huwelijk dat wonderwel uitpakte: ze kregen vier kinderen en leken samen gelukkig.

Marie, hier met haar man voor Vaduz Castle in 1967, stond bekend als sociaal geëngageerd – haar bijnaam was 'de moeder van Liechtenstein' -  en als kunstliefhebber. Ook was ze dertig jaar voorzitter van het Rode Kruis in Liechtenstein.

Het buitengewoon welvarende Liechtenstein, dat tussen Zwitserland en Oostenrijk in ligt, is een parlementaire democratie, geleid door de vorst.

Hans Adam, een van de rijkste royals ter wereld, droeg zijn bevoegdheden in 2004 al over aan zijn oudste zoon Alois, maar bleef in functie. Pas wanneer hij overlijdt, wordt de titel van vorst overgedragen. Liechtenstein is een constitutionele monarchie waarin de vorst veel macht heeft: hij kan onder meer de regering en het parlement ontbinden. Deze foto is van de Nationale Feestdag in 2016, het land is zo klein dat bij wijze van spreken de hele bevolking naar de receptie kan komen. 

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in