Sofia van Spanje en Caroline van Hannover waren onder de genodigden.

In Liechtenstein is vandaag prinses Marie begraven. De vrouw van prins Hans Adam II overleed een week geleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hare Doorluchtige Hoogheid is 81 jaar geworden.

Marie heeft een staatsbegrafenis gekregen. Op donderdag was haar lichaam al verplaats naar de kathedraal in Vaduz, waar zij opgebaard stond voor mensen die haar de laatste eer wilden bewijzen.

Bij de begrafenis vrienden, familie en wat hoogwaardigheidsbekleders - in verband met de coronamaatregelen wilde men het bescheiden houden. Kinderen en kleinkinderen spraken, het lichaam van Marie is aan het einde van de dienst bijgezet in de crypte naast de kathedraal. Morgen eindigt de periode van zeven dagen van nationale rouw.

Article continues after the ad

Van de royal collega's was oud-koningin Sofia van Spanje (vooraan rechts aan het gangpad) aanwezig...

...en ook prinses Caroline van Hannover, geboren van Monaco (ook op de eerste rij, met een zwarte kanten sluier op het hoofd). Luxemburg had prins Guillaume (de broer van groothertog Henri) en zijn vrouw Sibilla afgevaardigd.

Prinses Marie werd in 1940 in Praag geboren en was een van de zeven kinderen van graaf Fernando Carlos Kinsky von Wchinitz und Tettau en gravin Enriqueta. Haar familie werd in 1945 verdreven uit het toenmalige Tsjechoslowakije en ze vluchtten naar Duitsland, Daar studeerde ze grafische kunsten en werkte bij een reclamebureau tot haar verloving met prins Hans Adam in 1965.

Marie en Hans Adam trouwden in 1967 in St. Florin, Hans Adam werd in 1989 staatshoofd.

Liechtenstein is een dwergstaatje dat 25 km lang is, zo'n 40.000 inwoners telt en tussen Oostenrijk en Zwitserland ligt. Hans Adam is het staatshoofd, maar heeft zijn taken in 2004 al overgedragen aan zijn oudste zoon, erfprins Alois. Het zijn bitterzoete tijden voor de Liechtensteiners: volgende week trouwt prinses Maria Anunciata en over twee weken trouwt prinses Marie-Astrid. Er zal bij die ceremonies ongetwijfeld worden stilgestaan bij het gemis aan prinses Marie. 

Foto's (c) Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in