De tante van prins Carlos is het eerste royal slachtoffer.

Prinses Maria Teresa van Bourbon-Parma is gisteren na een kort ziekbed in haar woonplaats Parijs overleden aan het coronavirus. De 'immer strijdbare Française', tante van prinsen Carlos en Jaime en prinsessen Margarita en Carolina (de kinderen van prinses Irene), is 86 jaar geworden.

Dat heeft prins Carlos, als hoofd van de familie, bekendgemaakt. Hij sprak van ‘intens verdriet en een groot verlies’. Ze wordt vandaag gecremeerd in zeer besloten kring, ook al vanwege de coronacrisis. Deze foto met prins Carlos en prinses Annemarie is uit 2016.

Article continues after the ad

Prinses Maria Teresa werd op 28 juli 1933 geboren als de derde van zes kinderen van prins Xavier, hertog van Parma en Piacenza en Madeleine de Bourbon-Busset. Ze was de op een na oudste zus van wijlen prins Carlos Hugo, de ex-echtgenoot van prinses Irene. Zij speelde een belangrijke rol in de Carlistische beweging, waarin ze streed voor een rechtvaardiger Spanje, vandaar haar bijnaam: De Rode Prinses. 

Voor haar bevlogenheid kreeg ze ook in Spanje erkenning en werd ze nog vaak gevraagd om te komen spreken of om haar levensverhaal te vertellen. Het stak echter dat de troon aan de familie voorbij was gegaan. "Mijn vader heeft nooit over Spanje geregeerd, maar heeft wel zijn leven lang gevochten om de dynastie terug op de troon te krijgen," zei ze in 2014 in Liberation. Zelf verzette ze zich "tegen de onderdrukking van het financiële kapitalisme" en droomde van het nogal tegenstrijdige concept van een socialistische monarchie: "Voor ons ging het socialistische idee niet over klassenstrijd maar over consensus."

Maria Teresa (hier links in 1959, voor een familielandgoed) trouwde nooit en bleef haar hele leven alleen. Volgens haar zus prinses Cecile (2e van links) genoot ze van haar onafhankelijkheid en had ze zelfs geen romances. "De lat lag hoog bij haar," aldus Cecile. "Had zich de gelegenheid voorgedaan, dan had ze vast de kans gegrepen, maar niets kon tippen aan haar aspiraties of haar afleiden van haar cult van onafhankelijkheid." 

De prinses was vrijwel altijd bij de jaarlijkse terugkeer van eerst haar broer en na daarna van haar neef Carlos naar de Italiaanse hertogdommen Parma en Piacenza. Links prins Jaime en prinses Viktoria, in 2014.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in