'Sorry dat we voor zoveel problemen hebben gezorgd.'

In Japan is prinses Mako (30) getrouwd met Kei Komuro (30). Door het huwelijk verliest ze haar titel, zodat ze voortaan Mako Komuro heet. Het was een zeer sobere aangelegenheid in Tokio.

Na het wat controversiële huwelijk (er is gedoe over een lening die Kei's moeder kreeg van haar toenmalige ex voor zijn studie; hij heeft gezegd die terug te zullen betalen) gaf het stel een 12 minuten durende persconferentie.

Article continues after the ad

Lees: het maakte een kort statement en beantwoordde van papier vijf eerder bepaalde vragen, de Chrysantentroon doet niet aan spontane momentjes.

Mako, die eerder al kampte met posttraumatische stress door alle kritiek, zag er op tegen een vragenvuur, vermoedelijk de reden dat het in afgebakende paden is geleid. Ze is de dochter van kroonprins Akishino en zijn vrouw, prinses Kiko.

Kei, die in de ogen van velen geen droomprins is, zei: "Ik hou van Mako. Je leeft maar één keer en ik wil het doorbrengen met degene waar ik van hou." Mako zei eerder al dat trouwen 'een noodzakelijke keuze is voor ons.'

Mako verliet eerder vandaag haar ouderlijk huis.

Tijdens de persconferentie bood het paar excuses aan 'voor alle problemen die we hebben veroorzaakt'. Het was een beleefde geste aan de tegenstanders, want een ongebonden man en een vrouw die van elkaar houden en samen verder willen, kun je geen 'probleem' noemen. Het probleem is vooral dat monarchisten er van hun royals verwachten dat ze als volmaakte robotjes door het leven gaan.  

Het stel woont de komende dagen in een appartement in Tokio tot Mako's paspoort klaar is. Pas dan kunnen Kei en zij naar New York, waar hij werkt bij een advocatenkantoor, om aan hun nieuwe leven te beginnen. "Ik zal gelukkig zijn als ik kan zorgen voor een warm en gerieflijk gezin waarin veel wordt gelachen," aldus Mako.

Foto's (c) Royal Household Agency 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in