De Zweden hebben het helemaal gehad met haar.

'I have to be seen to be believed,' zijn ware woorden van de Queen, waar elke royal het afgelopen jaar mee geconfronteerd is. Door de pandemie konden veel livebezoeken niet doorgaan en dan zie je toch de waardering voor een koningshuis rap zakken.

Article continues after the ad

Bij niemand is het rapportcijfer echter zo gezakt als bij prinses Madeleine van Zweden, die nu een waardering van 0 heeft, volgens een onderzoek van Sifo voor de krant Svenskdam. Ter vergelijking: haar oudere zus kroonprinses Victoria kan rekenen op 54%. Madeleine heeft nooit eerder zo laag gescoord in de koninklijke rapportcijfers.

Madeleine woont met haar gezin al een paar jaar in Florida en is nauwelijks nog betrokken bij activiteiten van het koningshuis. Dat steekt de Zweden. "Het is zorgelijk om meerdere redenen," zegt Johan T. Lindwall, hoofdredacteur van Svenskdam. "Ik denk dat het komt omdat ze al zolang niet in Zweden is geweest. Ze legt geen werkbezoeken meer af, men associeert haar niet meer met de koninklijke familie zoals eerst. Het hof zou dit serieus moeten nemen, het gaat om de mening van de mensen van Zweden."

"Madeleine maakt nog altijd deel uit van de Zweedse koninklijke familie. Ze heeft haar plaats in de troonopvolging en ze ontvangt een toelage. Het is erg belangrijk om te laten zien dat je werkt voor de koninklijke familie en het vertrouwen van de Zweden verdient. Hier zal echt iets aan gedaan moeten worden."

Madeleine kon vorig jaar niet naar Zweden door de covid-19 pandemie, maar was ook daarvoor al 'missing in action'. Zowel zij als haar man Chris O'Neill zijn inmiddels gevaccineerd in Florida, waardoor naar Zweden reizen geen problemen zou moeten opleveren. Het is niet bekend of ze zich deze zomer bij de andere Bernadottes op Oland zullen voegen. Vanuit PR-standpunt zou het verstandig zijn, maar gezien het feit dat Madeleine zich helemaal in Miami heeft gesetteld, wordt de kans klein geacht.  

Foto (c) Kungahuset

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in