Prinses Irene
Prinses Irene

De prinses is openhartig over het verlies van haar zusje Christina.

Het komt niet vaak voor dat een Oranje zich persoonlijk uitspreekt, maar prinses Irene is altijd al iemand geweest die haar eigen koers kiest. Ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag sprak ze openhartig in het AD over het overlijden van haar jongste zus prinses Christina, amper een maand geleden.

Het went nog niet, al maakt het de band met Irene's andere zussen prinses Beatrix en prinses Margriet hechter. "Het vraagt tijd," zegt ze over het verdriet. "Ineens ben je met z’n drieën over. Het is heel wonderlijk dat je geen ouders meer hebt, bij wie je troost kan proberen te halen. Je bent ineens heel erg zusjes. En dat is heel erg mooi, maar ook confronterend. Er zijn nog maar twee mensen om mij heen die de geboorte van dat andere zusje hebben meegemaakt en alle andere dingen die in onze jeugd zijn gebeurd. Er is verder niemand die dat kent, die echt weet hoe het was. Dat is heel teer.’’

Article continues after the ad

Prinses Irene, hier tijdens de Boomfeestdag, werd op 5 augustus al 80 jaar, maar wordt maandagavond extra in het zonnetje gezet tijdens een bijzondere voorstelling in Carré die om de natuur zal draaien, een onderwerp dat haar nauw aan het hart ligt.

Er heeft zelfs een wereldpremière plaats: choreograaf Toer van Schayk creëerde een nieuw ballet, speciaal voor deze avond, met als thema aarde en wind. Claudia de Breij, harpiste Lavinia Meijer, zangeres Nora Fischer, gitarist Marnix Dorrestein, hoboïste Maria Pedano, gitariste Edith Leerkes, dichter des vaderlands Tsead Bruinja en de dichters Anne Vegter, Babs Gons en Mustafa Stitou. Herman van Veen, al lange tijd een hechte vriend van prinses Irene, heeft de artistieke leiding en sluit de avond af. Vrijwel de hele koninklijke familie zal erbij aanwezig zijn.

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in