Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Prinses Elia schrijft boek over koningin Geraldine

Geschiedenis verpakt als sprookje over De Witte Roos. Een knappe, mateloos populaire koningin als voorganger hebben inspireerde prinses Elia tot het schrijven van een sprookjesboek over de oma van haar man, die een waar Cinderella-leven leidde. Elia Zaharia is getrouwd met prins Leka van Albanië,...

Prinses Elia schrijft boek over koningin Geraldine

Geschiedenis verpakt als sprookje over De Witte Roos.

Een knappe, mateloos populaire koningin als voorganger hebben inspireerde prinses Elia tot het schrijven van een sprookjesboek over de oma van haar man, die een waar Cinderella-leven leidde.

Elia Zaharia is getrouwd met prins Leka van Albanië, hoofd van het Huis van Zogu. Leka zou koning van het land zijn als dat geen republiek was geworden. In plaats daarvan maakt hij zich verdienstelijk in de diplomatie en zet hij zich in voor goede doelen, als een soort officieus boegbeeld.

Elia werkt als actrice en presentator en houdt zich druk bezig met de Queen Geraldine Foundation, genoemd naar Leka's eerder genoemde glamoureuze oma.

Hongaarse gravin en boekenwurm Geraldine groeide op in kastelen in Wenen en Hongarije tot de familie Apponyi de Nagy-Appony aan lager wal raakte. Zonder morren ging ze aan de slag als stenografe en verkoopster in de cadeauwinkel van het Nationaal Museum in Boedapest.

In december 1937 werd Geraldine voorgesteld aan Albanese koning Zog I die een foto van haar op een bal had gezien en mateloos door haar gefascineerd was. Geraldine bezocht Albanië en ze verloofden zich enkele dagen later. Haar bijnaam was al snel 'De Witte Roos van Hongarije'.

Voor haar bruiloft werd Geraldine al tot koninklijke hoogheid verheven, erna kon ze maar kort genieten van haar status als koningin...

... maar zag ze wel kans in nog geen twee jaar tijd een fenomeen te worden dat zich intensief inzette voor de armen (en daar had Albanië er nogal wat van).

In de tiara die ze als koningin vaak droeg zijn de symbolen van haar en haar man verwerkt: de roos en de euh... geit. Elia droeg 'm ook op haar huwelijk. 

Het stel vluchtte in 1939 voor WOII en woonde onder andere in Frankrijk, Engeland, Egypte, Spanje en Zuid-Afrika. Zog stierf in 1961, Geraldine werd vanaf dat moment, in ballingschap en al, een stralend symbool van de Albanese monarchie. Op de foto staat ze met hun zoon prins Leka, de vader van de Leka die nu aan het hoofd van de familie staat.