Wat fijn dat ze er nu echt helemaal bij hoort!

Prinses Delphine (53) is voor het eerst uitgenodigd voor de nationale feestdag. Dat maakt het koninklijk paleis bekend in een verklaring.

De prinses zal op 21 juli aanwezig zijn met haar man Jim O’Hare (57) en de twee zullen samen het jaarlijkse defilé bijwonen, zo maakte het paleis in Laken vandaag bekend. 

Koning Filip en koningin Mathilde wonen in de ochtend net als prinses Astrid, prins Lorenz en prins Laurent Te Deums bij naar aanleiding van de Nationale Feestdag. In de namiddag voegen Delphine en haar man zich bij het gezelschap voor de Plechtigheid van de Nationale Feestdag op het Paleizenplein bij. Is dit een voorproefje van haar look? 

Article continues after the ad

Het defilé was dit jaar al bijzonder omdat kroonprinses Elisabeth (19) haar opwachting zal maken. Zij zal met een lichting studenten van de Koninklijke Militaire School marcheren voor de koning. Dat zal op zich al een historisch moment zijn, maar daar komt nu dus ook nog de aanwezigheid van de nieuwe royal bij.

Op 1 oktober vorig jaar kreeg de Belgische koninklijke familie er drie nieuwe leden bij: prinses Delphine, prinses Josephine en prins Oscar – de kinderen van de kunstenares en haar Texaanse man Jim O’Hare.

Het Brusselse hof van beroep oordeelde toen dat koning Alberts jongste dochter recht had op de titel van prinses én op de familienaam Van Saksen-Coburg. Daar was ze eerst niet op uit "...maar het werd een principekwestie na Alberts ijskoude erkenning", klonk het in de omgeving van Delphine. Enkele dagen na deze uitspraak nam de koning het initiatief om zijn halfzus te ontmoeten.

Delphine met haar moeder Sybille in 2021

Daarmee kwam een einde aan een jarenlange juridisch gevecht. De strijd begon toen Delphine Boël in 2013 naar de familierechtbank stapte om het wettelijke vaderschap van Jacques Boël te betwisten en, in een tweede fase, het vaderschap van Albert II te laten erkennen.

Het vorige staatshoofd hield jarenlang vol dat Delphine niet zijn dochter is. In januari maakte hij uiteindelijk zelf bekend dat DNA-onderzoek had uitgewezen dat hij wel degelijk de biologische vader is en dat hij dat niet langer juridisch zou betwisten.

Oud-koning Albert draaide overigens ook bij: Delphine heeft hem en zijn vrouw Paola niet lang na haar bezoek aan haar halfbroer onder huiselijke omstandigheden ontmoet. Het plekje in de loge is haar na al die jaren narigheid van harte gegund!

Foto's (c) Brunopress, Belgische Monarchie, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in