De zus van de koning is kláár met Iñaki Urdangarin.

Wat doet fraude, rechtszaken en gevangenisstraf met een royal relatie? Niet veel goeds, afgaand op de scheiding van prinses Cristina van Spanje.

Cristina de Borbón (in het groen), de zus van de Spaanse koning Felipe, heeft gebroken met haar man Iñaki Urdangarin. In een verklaring aan het persbureau EFE zeggen de twee dat het besluit met wederzijdse instemming is genomen.

Article continues after the ad

Ze waren net geen 25 jaar getrouwd.

De 54-jarige Urdangarin is vorige week gefotografeerd door paparazzi  toen hij hand in hand met 'collega' Ania Montoya op een Frans strand liep. "Dat soort dingen gebeuren", was de enige reactie die hij aan de media wilde geven.

In de korte verklaring zegt het echtpaar niks over de foto's met de andere vrouw. De twee roepen op om hun privacy te respecteren en zeggen dat ze allebei toegewijd blijven aan hun vier kinderen.

Fraudeschandaal

Urdangarin, voormalig olympisch handballer, kwam enige jaren geleden in opspraak door een fraudeschandaal. Via een sportstichting had hij miljoenen aan subsidie in eigen zak gestoken.

De rechter veroordeelde hem in 2018 tot bijna 6 jaar cel. Hij kwam  begin vorig jaar vrij toen de celstraf werd omgezet in een taakstraf. De prinses moest in de zaak een schadevergoeding betalen van 265.000 euro omdat ze had geprofiteerd van de fraude. Zij bleef hem trouw tijdens het hele schandaal, maar de andere vrouw was blijkbaar toch de druppel.

Naar aanleiding van het schandaal nam koning Felipe zijn zus haar adellijke titels af. Het koninklijk paleis heeft nog niet gereageerd op de aangekondigde scheiding. Ook is niet bekend of Cristina wellicht haar titel straks terug zal krijgen.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in