Dyslexie is iets waar de prinses van York al haar hele leven mee worstelt.

Prinses Beatrice houdt zich groot onder de tegenslag rond haar bruiloft. In plaats van gisteren de bruid in een Royal Wedding zijn en vandaag aan haar honeymoon te beginnen, is het huwelijk uitgesteld. Ze zit de Britse lockdown uit met haar verloofde Edoardo Mapelli Mozzi bij haar aanstaande schoonfamilie in de buurt van Chipping Norton in de Cotswolds.

Daar maakte ze zich nuttig voor de webcam. De prinses kampt met een vrij ernstige vorm van dyslexie en is beschermvrouw van de stichting Made By Dyslexia'. Ze herinnert zich hoe dyslexie het leren voor haar 'erg uitdagend' maakte en hoezeer haar zelfrespect als jongere daardoor leed.

Article continues after the ad

"Ik had veel geluk dat ik naar een school ging waar het onderwijs erg zorgzaam en ondersteunend was, maar ik zou het dagelijks leren toch als een hele uitdaging omschrijven," zegt de prinses, hier met haar moeder en Edi. Ze haalde een treurig detail uit haar schooltijd aan in de video. "We hadden boeken in verschillende kleuren om te laten zien op welk leesniveau je zat, en ik had altijd de witte boeken. Mijn beste vrienden hadden geel of groen. Ze waren me ver vooruit. Op zulke momenten twijfel je gewoon aan jezelf. Ik ben niet goed genoeg, ik ben niet slim genoeg. Waarom ben ik niet zoals de anderen?"

Voor Beatrice, hier met Edo in New York, waren deze momenten 'zeer vormend'. "Tegen mijn jongere zou ik nu zeggen: laat wat er in de klas gebeurt je niet definiëren, want het is een levenslang leerproces. Het zijn lessen die je met je meedraagt ​​en ze maken je tot de persoon die je later zult zijn ', zei de 31-jarige.

Hoewel de lees- en spellingsstoornis Beatrice als kind en tiener veel last bezorgde, ziet de prinses - die er inmiddels zo goed mee om kan gaan dat ze een stuk voorlas op het huwelijk van haar zusje Eugenie - er ook positieve kanten aan. "Een van de sterke punten die wij als dyslectici hebben, is dat we de dingen anders bekijken. We zijn probleemoplossers, we vinden nieuwe manieren en zijn experimenteel en ondernemend.  Dyslexie betekent niet dat 'er iets mis is met jou', alleen dat je hersens anders werken."

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in