Er wordt in diverse paleizen driftig gepakt.

Voor veel royals is het een 'rite of passage', als tiener naar kostschool gaan. Zich leren handhaven in een vreemde omgeving, beetje levenservaring opdoen op een plek waar de titel er niet toe doet, van die dingen.

Ludgrove en Eton

In Engeland beginnen ze er jong mee: prins William en prins Harry waren nog maar acht jaar toen ze naar Ludgrove School gingen. Prinses Diana stuurde hen ter compensatie eindeloos veel kaarten, veelal fout en vunzig: "Ze had een heel ondeugend gevoel voor humor," aldus William.

Article continues after the ad

Vervolgens gingen beide prinsen naar Eton. William gedijde daar academisch wat meer dan Harry...

... en liep er quite dashing door de gangen.

Harry was er vooral grappenmaker en gangmaker...

...en maakte er vrienden die hem tot zijn huwelijk trouw zouden blijven. 

Grappig om te zien dat hij toen al dol was op armbandjes.

Downe House

Hertogin Kate was iets ouder toen ze op haar elfde naar Downe House ging (waar ze erg gepest werd) en later Marlborough College, waar ze wel haar draai vond. 

Prinses Anne was dertien toen ze begon op Benenden School en had het daar naar haar zin. "Ik had er geen problemen mee en ik keek er naar uit om dingen te delen met andere meisjes," zegt ze. "Een van de nadelen van thuisonderwijs is dat je in je eentje de hele klas bent. Als je dertig meisjes om je heen hebt, hoef je niet altijd op alles antwoord te geven. Dat maakt de druk een stuk minder hoog."

Bromsgrove

Meest recente kostschoolganger is prinses Laetitia Maria (18), de jongste dochter van prinses Astrid van België, die in 2015 naar Bromsgrove School in Engeland ging, omdat er in Brussel geen plaats meer voor haar was.

Atlantic College

Eind augustus, begin september begint een nieuwe lichting kostschoolgangers.

Zoals bekend gaan prinses Alexia (16) en kroonprinses Leonor van Spanje (15) naar het maatschappelijk betrokken Atlantic College in Wales...

...waar ook koningin Willem-Alexander op heeft gezeten.

Beiden hebben daarvoor een pittige procedure doorlopen en zullen er twee jaar blijven.

Alexia's neef Claus-Casimir, de zoon van prins Constantijn en prinses Laurentien, zit in Schotland op Gordonstoun, waar ook Windsors assorti op hebben gezeten.

Herlufsholm

Prins Christian (15), die ooit koning van Denemarken zal worden, begint op 16 augustus op het Herlufsholm Gymnasium in Næstved waar ook zijn neef prins Nikolai op heeft gezeten.

Herlufsholm bestaat sinds 1565 en ligt op zo'n 80km van Kopenhagen. De studenten volgen steeds een programma van tien dagen, gevolgd door een weekend van drie dagen.

Elvebakken

Vorig jaar was er even sprake van dat ook leeftijdsgenoot prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen (17) naar kostschool zou gaan, maar dat bleek niet zo te zijn.

Zij koos voor drie jaar op Elvebakken in Oslo, na een wat onrustig schooltraject. Van 2010 tot 2014 ging ze naar Jansløkka School in Asker. Van 2014 tot 2019 zat ze op de Oslo International School at Bekkestua, gevolgd door een jaar op de Uranienborg School in Oslo. Elvebakken is een school die, net als het Atlantic College, voorbereid op een universitaire studie. Verschil is wel dat prinses Ingrid 's avonds in haar eigen bed slaapt.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in