Hertogin Kate was bijna in tranen bij hun bezoek aan het Oekraïense centrum.

Gevalletje fake royal nieuws in Engeland. Verslaggevers van Britse media als de 'Daily Express’ en 'ITV' hebben hun excuses aangeboden voor het verkeerd citeren van prins William (39).

Ze melden dat William over de oorlog in Oekraïne zei dat 'Britten meer gewend zijn aan conflicten in Afrika en Azië. Het is vreemd om dit in Europa te zien'.

Die uitspraak zorgde voor ophef online omdat het Commentariaat van Twitter vond dat de prins daarmee zei dat oorlog in andere werelddelen dus heel normaal is. Die vergelijking bleek William echter niet te hebben gemaakt.

Article continues after the ad

De prins zei letterlijk: "For our generation it's alien to see this in Europe. We’re all right behind you. We’re thinking about you." Niet bepaald controversiële woorden, dus. 

"In alle chaos werd een opmerking van hem verkeerd gehoord en ontstond een storm op sociale media. Excuses voor de verslaggeving", zegt Richard Palmer van de Daily Express. Zowel ITV en de Daily Mail deelden een fragment van het bezoek om aan te tonen dat William aanvankelijk verkeerd was geciteerd.

De prins deed de uitspraken tijdens een bezoek aan het Ukrainian Cultural Centre in Londen, waar hij met zijn vrouw, hertogin Kate, op werkbezoek was. In het centrum worden onder meer spullen verzameld om naar Oekraïense vluchtelingen te sturen. Zelf pakte het echtpaar ook enkele dozen in.

De hertog en hertogin van Cambridge (de laatste kon haar tranen amper bedwingen) hoorden op het centrum onder meer over hoe gevluchte Oekraïners in het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen worden geholpen. Sinds de inval van Rusland worden er veel spullen gedoneerd, vertelden medewerkers.

William en Kate wilden de vrijwilligers van het centrum persoonlijk bedanken voor hun inzet. Het stel had zelfgemaakte brownies en mueslirepen meegenomen.

Kate kon haar tranen bijna niet bedwingen bij de verhalen en had een trui van Alexander McQueen gevonden in het blauw van de Oekraïnse vlag om een statement te maken. Het geel van de flag zat in de button die ze erop had gespeld.

Kate droeg 'm op een donkerblauwe broek met haar Gianvito Rossi pumps eronder.

De oudste Cambridge'jes hebben door dat er oorlog is in Oekraïne. William vertelde dat George (8) en Charlotte (6) vragen naar de situatie in het land. “Onze kinderen komen thuis met vragen aan ons”, zei William. “Ze hebben het er overduidelijk over met hun vrienden op school.”

Hij gaf aan het niet makkelijk te vinden om er met zijn kinderen over te praten en "denkt goed na over de woorden die hij gebruikt om uit te leggen wat er gaande is." 

Foto's (c) Brunopress, Getty Images  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in