'Stap in de goede richting.'

In Engeland zijn de media al dagen druk met het 25 jaar oude interview dat prinses Diana gaf aan Panorama, waarin ze vertelde over haar leven en de ontrouw van haar man.

Article continues after the ad

Het leverde onder andere de beroemde 'There were three of us in this marriage, so it was a bit crowded' quote op.

Ruim een week geleden meldde de BBC een onderzoek te starten naar de totstandkoming. Diana's broer Charles Spencer (hier met zijn zus in 1967) beweert dat journalist Martin Bashir, die voor het interview met de prinses in gesprek ging, heeft gelogen om haar mee te laten werken aan de uitzending.

Volgens graaf Spencer zijn er bankafschriften vervalst om te doen voorkomen alsof mensen van het Britse hof waren omgekocht. De verklaringen beweerden ten onrechte dat twee hovelingen door de veiligheidsdiensten werden betaald voor informatie over Diana en prins Charles. Hierdoor zou Diana eerder geneigd zijn geweest om voor de camera's van het programma Panaroma te verschijnen en haar verhaal te vertellen.

Prins William heeft intussen – tot verrassing van velen - gereageerd op het aangekondigde onderzoek en meldt dat het een goed besluit is. "Dit onafhankelijke onderzoek is een stap in de goede richting", laat de prins in een verklaring weten. "Het moet de waarheid boven tafel brengen over de werkelijke omstandigheden die hebben geleid tot het Panorama-interview en de daaropvolgende beslissingen die destijds door de BBC zijn gemaakt."

De reactie van de hertog van Cambridge is voorpaginanieuws in het Verenigd Koninkrijk.

Het interview, dat in november 1995 werd uitgezonden, trok een recordaantal van 22,8 miljoen Britse kijkers. Het gesprek betekende voor Bashir de doorbraak. Diana en Charles scheidden kort daarna. De prinses overleed in 1997 aan de gevolgen van een auto-ongeluk.

Foto's (c) Kensington Palace, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in