Over goede voornemens gesproken!

Prins William heeft de lancering van de Earthshot Prize aangekondigd. De hertog van Cambridge introduceert daarmee een initiatief om reddingsacties voor de aarde te stimuleren.

Volgens William (hertogin Kate maakte deze foto van hem bij een weggesmolten gletsjer in Pakistan) staan we aan het begin van een cruciale periode. "Of we gaan door met onherstelbare schade aanrichten aan onze planeet, of we gebruiken onze unieke kracht als mensen om te innoveren en problemen op te lossen", zegt de prins. "Mensen kunnen grootse dingen bereiken. De komende tien jaar staan we voor de grootste test ooit, een decennium van actie om onze planeet te redden."

Article continues after the ad
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kensington Palace (@kensingtonroyal) op

Vanaf 2021 worden in ieder geval tot 2030 jaarlijks vijf winnaars benoemd. Op die manier moeten er aan het einde van het decennium ten minste vijftig oplossingen zijn voor de grootste problemen in de wereld. De uitreikingen vinden plaats in verschillende steden over de hele wereld en worden toegekend aan individuen, teams of samenwerkingsverbanden zoals wetenschappers, activisten, economen, leiders, regeringen of bedrijven. "Iedereen die een substantiële ontwikkeling of bijdrage levert aan het oplossen van onze milieu-uitdagingen", aldus de site van de Earthshot Prize.

Naast William schaarde de beroemde bioloog en documentairemaker David Attenborough zich achter het initiatief. William en het team achter de Earthshot Prize hopen op een soortgelijke actie als in de jaren '60, toen er wereldwijd werd gewerkt om een man op de maan te zetten. "Laat dat ons inspireren om de serieuze uitdagingen waar we op aarde voor staan aan te pakken", aldus Attenborough in de video.

Foto's (c) Kensington Palace, ANP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in