Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Prins William: 'Ik ben geen stadsmens'

De hertog van Cambridge neemt steeds meer taken van zijn vader over. Terwijl de Sussex'jes steeds meer buiten de monarchie opereren, trekt Team Cambridge steeds dieper in het Koninklijk Huis met alles wat daarbij komt kijken. Voor het oog van de wereld is de Queen nog altijd de Queen, binnenshuis...

Prins William: 'Ik ben geen stadsmens'

De hertog van Cambridge neemt steeds meer taken van zijn vader over.

Terwijl de Sussex'jes steeds meer buiten de monarchie opereren, trekt Team Cambridge steeds dieper in het Koninklijk Huis met alles wat daarbij komt kijken. Voor het oog van de wereld is de Queen nog altijd de Queen, binnenshuis neemt Charles als officieuze regent al heel veel taken waar om de 93-jarige wat meer rust te gunnen. Als gevolg daarvan is prins William steeds vaker te vinden in het hertogdom van Cornwall, om zich in het bedrijf van zijn vader in te werken.

The Duchy of Cornwall maakte een glorietijd door onder kroonprins Charles. Toen hij het zo'n vijftig jaar geleden kreeg, waren het nog vrij eenvoudige landerijen. Charles heeft er een bloeiend landgoed van gemaakt, met grote inzet op duurzaamheid en leefbaarheid, dat bijna een miljard pond waard is. Het is met de opbrengst van de Duchy dat Charles zichzelf en zijn zonen grotendeels onderhoudt.

Het is aan William om de zaak over te nemen en ervoor te zorgen dat de honderden mensen die er een baan hebben die baan ook kunnen houden. Hij is inmiddels elke week een paar dagen in Cornwall waar hij praat met boeren, overlegt met beheerders en probeert een visie te ontwikkelen over hoe het de komende jaren moet.

Hij is verfrissend eerlijk over zijn kennis, in vergelijking met die van zijn vader. "Ik weet een heel klein beetje," zegt hij over het draaien van een boerderij. "En ik heb de interesse en de passie, het platteland zit diep in mijn hart. Ik moet er nog veel over leren en meer over te weten zien te komen, maar de manier van leven is waar ik mee ben opgegroeid. Ik ben geen stadsmens."

"Mijn vader weet heel veel van boer zijn," vervolgt William. "Hij zit al jaren in die sector, hij is er helemaal in thuis." Zoals Williams grootvader prins Philip vooral een praktisch ingestelde manager was en Charles zich vooral richt op de romantiek van natuurbehoud, zal de hertog van Cambridge er ook een draai aan geven: "Mijn opa deed het op zijn manier, mijn vader deed het anders en ik zal van beide iets meenemen en ook mijn best doen."

Dat bestaat op dit moment vooral uit dingen onderzoeken: hij is naar onder andere Frankrijk en Sussex geweest om te zien wat er met het land gebeurt als het wordt teruggegeven aan de natuur en verdiept zich in de gevolgen van Brexit voor boeren. Waar zijn vader zich dagelijks bezighoudt met de details is William vooral aan het praten met experts, met organisaties waar hij beschermheer van is en zo'n beetje met wie dan ook zijn pad kruist tijdens een bezoek.

Per dag werkt hij twee dozen papierwerk door in Kensington Palace waar hij de correspondentie van zijn vader (die nog altijd met een vulpen schrijft) aanvult met appjes, mails en telefoontjes. Volgens insiders zijn de schooltijden heilig. William of zijn vrouw Catherine brengen prins George en prinses Charlotte zelf naar school en halen ze ook zelf op. Hij vergadert regelmatig met de Queen en overlegt veel met zijn vader "en dat maakt hen closer dan ooit," aldus een paleisbron in de Telegraph.

Wat insiders zien, is dat er een staatsman aan het groeien is, die zich heeft verzoend met zijn lot en zijn functie gebruikt om aandacht te vragen voor dingen die hij belangrijk vindt, zoals mentale gezondheid, wildbescherming en vrijwilligerswerk. Hij zit goed in zijn vel, mede dankzij zijn vrouw – Kate wordt omschreven als zijn steun en toeverlaat – en een gezinsleven met drie luidruchtige kinderen waar hij dol op is.

De Royal Tour door Pakistan die William en Kate volgende week ondernemen, hoort ook bij zijn nieuwe leven als fulltime royal. Het is niet hun eerste Royal Tour, maar wel de eerste die een hoogstandje in diplomatie moet worden in een zeer onrustig land waar de Britten ooit grote invloed hadden en niet per se populair zijn. Niet meer een kwestie van het vak leren, maar meer toepassen wat hij zich allemaal al eigen heeft gemaakt, het wordt een uitdaging. Volgende week lees je er alles over, op Nouveau.   

Foto's (c) Kensington Palace, ANP, met dank aan The Telegraph

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in