Besloten begrafenis op Windsor Castle.

Een week van rouw is vandaag afgesloten met de begrafenis van prins Philip, de man van koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk.

Hij overleed op 9 april 2021 op 99-jarige leeftijd.

Article continues after the ad

Hoewel het geen staatsbegrafenis betrof, werd er toch het nodige ceremonieel van stal gehaald, zodat het best nog 'groots' voelde, met dank aan Philips connecties met defensie.

In de kern was het echter toch vooral een intieme familie-uitvaart (hier arriveert geliefde schoondochter Sophie, de gravin van Wessex), waarbij een zeer geliefde patriarch naar zijn laatste rustplaats werd gebracht. Hij is alom geprezen om zijn 'niet aflatende loyaliteit aan de Queen. 

De Queen deelde gisteravond deze nooit eerder gepubliceerd foto van prins Philip en haarzelf op Balmoral. Hij is in 2003 geschoten door gravin Sophie op de top van de Coyles van Muick in Schotland. Ze wilde er iedereen mee bedanken die herinneringen aan haar man heeft gedeeld en meeleeft met de Windsors.

De ceremonie

De hertog van Edinburgh bepaalde grotendeels zelf hoe zijn uitvaart eruit moest zien. Die begon met het verplaatsen van de kist van de privékapel naar de Inner Hall van Windsor Castle.

Familieleden arriveerden vervolgens om in kleine kring nog even afscheid te kunnen nemen en koningin Elizabeth een hart onder de riem te kunnen steken. 

Prinses Beatrice, kleindochter van prins Philip, arriveerde met haar man, Edoardo Mapelli Mozzi...

...en Zara Tindall, als dochter van prinses Anne ook een kleindochter van Philip, liet zich door haar man Mike naar de uitvaart rijden. 

Kroonprins Charles en hertogin Camilla arriveerden apart; Charles was wat eerder om nog even en petit comité bij zijn moeder te kunnen zijn.

De hertogin van Cambridge arriveerde alleen bij St. George's Chapel: prins William bleef achter om in de processie mee te lopen.

Het leverde een zeldzame foto van de aanstaande koningin van het Verenigd Koninkrijk op waarin ze recht in de lens kijkt en ze leek geëmotioneerd, niet verwonderlijk gezien de omstandigheden.  

Ze droeg parels ('tranen van de zee', voor rouw) als eerbetoon aan de Queen en haar onafscheidelijke parelsnoeren. 

HM leende het voor de gelegenheid aan haar uit, zoals ze dat eerder ook deed aan Diana, voor een bezoek aan Nederland in 1982. Ook de oorbellen die Kate droeg hebben een speciale betekenis: ze zijn gemaakt van parels die Elizabeth kreeg op de vooravond van haar huwelijk met Philip in 1947.

Intussen begaf de King’s Troop Royal Artillery zich via de Long Walk naar Windsor Castle om daar saluutschoten af te vuren. 

Dit is een ontroerend detail: Philip pakte op zijn vijftigste het mennen op en maakte de sport groot in Engeland. Het rijtuigje dat hij zelf ontwierp, reed mee in zijn rouwstoet...

... met op het bankje zijn pet en zijn zweep.

De fell pony's die het rijtuig trokken zijn door Elizabeth gefokt op Balmoral. De prins stak kleindochter Lady Louise aan met zijn enthousiasme, zij is tegenwoordig de menner van de familie. 

Daarna was er muziek op het binnenplein van het kasteel.

De muziek viel vervolgens stil in het Quadrangle, waarna de kist van prins Philip op de omgebouwde Land Rover werd gelegd, die de hertog ook zelf hielp te ontwerpen.

Op de kist Philips vlag, marinepet en -zwaard en witte rozen en lelies, gekozen door Elizabeth...

... die er een persoonlijke boodschap aan toe had gevoegd: 'Your Loving Lilibeth.' 

De Land Rover verplaatste zich vervolgens naar St. George's Chapel.

Erachter liepen leden van de familie. 

En na 73 jaar een stap achter zijn vrouw te hebben gelopen...

... ging de hertog van Edinburgh nu voor het eerst en het laatst voorop, naar de kerk. 

Achter de Land Rover liepen zoals gezegd onder andere de kinderen en kleinkinderen van de prins. Om ophef te voorkomen liep oudste kleinzoon Peter Phillips (de zoon van prinses Anne) tussen de gebrouilleerde prins William en prins Harry in...

... al leek Peter bewust de pas een beetje in te houden om de broers samen te laten lopen. Omdat prins Andrew noch prins Harry nog militaire titels heeft, gaf de Queen de heren 'kostuum' als dresscode mee, ook al om niet extra nadruk te leggen op de niet-geuniformeerden.

Bij de kerk werd even stilgestaan tot de kist naar binnen was gedragen...

...en op zijn plek werd gezet.

In de kerk waren op het altaar de oorkondes van prins Philip uitgestald...

...en zaten de familieleden verspreid: hier prins Edward, gravin Sophie en hun kinderen James en Louise. 

Ook elders werd zowel figuurlijk als letterlijk afstand gehouden: van links naar rechts prins Andrew, prinses Anne en haar man Tim Laurence en helemaal rechts prins Harry. 

Van Meghan was er een krans en een persoonlijk bericht, ze had gevraagd in het bloemwerk Acanthus, de nationale bloem van Griekenland te verwerken en kruisdistel, 'sea holly' in het Engels. Een verwijzing naar Philips liefde voor de marine en voor Schotland.

Op de andere hoek hertogin Camilla en kroonprins Charles.

En je moet wel een hart van steen hebben om niet mee te leven met koningin Elizabeth, moederziel alleen in de bank. Zoals zoveel mensen die het afgelopen jaar een dierbare hebben verloren op afstand afscheid hebben moeten nemen, zonder een arm om hen heen. 

Na de bijzetting in de koninklijke grafkelder dienst trok de familie zich terug in de privévertrekken van de Queen, voor een coronaproof nazit. Dit schept hoop voor de familieverhoudingen, Harry tussen William en Kate in. 

Je kunt de hele uitvaart van de hertog van Edinburgh hier terugzien.

Foto's (c) Getty Images, PA Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in