Diana en haar schoonvader in 1987
Diana en haar schoonvader in 1987

Schoonvader en schoondochter correspondeerden wat af!

'Fondest love, pa.' Zo ondertekende Philip al zijn brieven aan prinses Diana. En dat waren er nogal wat, want ze correspondeerden veel.

'Diana had het gevoel dat haar schoonvader de enige man in het Huis van Windsor was die naar haar luisterde,' zegt Richard Kay, de royaltyjournalist van de Daily Mail die door Diana voor haar scheiding wel eens op de achterbank van de auto werd bijgepraat en die nog altijd nauwe contacten onderhoudt met Kensington Palace. 'Ze sprak het uit tegenover vriendinnen: "Hoeveel andere echtgenotes zouden hun huwelijksproblemen bespreken met hun schoonvader in plaats van hun echtgenoot?'

Article continues after the ad

Philip was de enige binnen de koninklijke familie die wist hoe het was om een normaal leven te leiden. Diana's stemmingswisselingen baarden hem zorgen en ergerden hem. Hij meende dat Diana erg overdreef met haar obsessie voor Camilla en hij kon in een tirade uitbarsten als haar naam alleen maar viel. 'If you've had enough of the Royal Family, you can get out and stay out!'

Wederzijds respect deed veel tussen de twee 'outsiders' 

Ondanks zijn ergernissen bood hij altijd wel een luisterend oor. Hij was bruusk; diepgaande therapeutische sessies waren niet aan hem besteed. Maar Philip kon ook hartelijk, grappig en begripvol zijn. Diana had grote waardering voor hem en dat was wederzijds. Ze mocht dan niet haar 'sprookjeshuwelijk' hebben uitgezeten, ze had de Kroon noch haar taken in de steek gelaten. En dát waardeerde Philip op zijn beurt weer.

Zijn brieven aan haar logen er niet om: 'Can you honestly look into your heart and say that Charles’s relationship with Camilla had nothing to do with your behaviour towards him in your marriage?’ vroeg hij haar en suggereerde dat ze geen liefhebbende vrouw was geweest en dat ze – hoewel ze een goede moeder was – te bezitterig was als het om William en Harry ging. Hij zei dat jaloezie aan haar huwelijk vrat en dat haar irrationele gedrag niet hielp.

Diana was daar kapot van, maar voelde ook aan dat Philip sprak vanuit zijn integriteit en bedankt hem daarvoor. Waar Charles en andere leden van haar schoonfamilie hun handen van haar hadden afgetrokken, deed haar schoonvader in ieder geval nog zijn best om haar binnenboord te houden. Zijn contact met Diana was bovendien heel anders dan dat met haar schoonzusje Sarah Ferguson, met wie haar na haar scheiding van prins Andrew niet meer in één vertrek wenste te zijn.

Uit zijn brieven spreekt een zekere verbijstering over de gang van zaken: We do not approve of either of you having lovers. Charles was silly to risk everything with Camilla for a man in his position. We never dreamed he might feel like leaving you for her (…) I cannot imagine anyone in their right mind leaving you for Camilla. Such a prospect never even entered our heads.’

"Diana liet me zo'n zes brieven van Philip aan haar lezen," zegt Lucia Flecha de Lima, destijds zeer goed bevriend met de prinses. "Hij nam geen blad voor de mond, maar uit alles bleek dat hij constructief probeerde te zijn. De brieven waren warm, hoffelijk en hulpvaardig, zoals een vader aan zijn dochter schrijft."

De correspondentie stopte in december 1992, toen Charles en Diana uit elkaar gingen. Diana zag haar schoonouders daarna nog wel bij officiële gelegenheden. Philip toonde altijd interesse voor haar, Diana noemde hem tot haar dood in 1997 'Pa'. Het contact verzuurde echter van Philips kant na het Panorama-interview van Diana in 1995. Daarmee had ze het bij hem verbruid, er waren toch grenzen aan het schoonvaderlijk geduld.

Foto's (c) Getty Images, PA Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in