Weloverwogen eerste reactie na de Sussexit Deal.

Bij een bijeenkomst van Sentebale, een van de goede doelen waar prins Harry het meest bij betrokken is, gaf hij een toelichting op de afspraken met koningin Elizabeth over zijn vertrek uit het Britse Koninklijk Huis.

"Voor ik begin, kan ik me amper voorstellen wat je de afgelopen weken misschien hebt gehoord of gelezen. Dus daarom wil ik dat je de waarheid van mij hoort, zoveel als ik die kan delen, niet als prins of hertog, maar als Harry, dezelfde persoon die velen van jullie hebben zien opgroeien de afgelopen 35 jaar, maar nu met een duidelijker perspectief," zei hij.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) op

"Het Verenigd Koninklijk is mijn thuis en een plek waar ik van hou. Dat zal nooit veranderen. Ik ben er volwassen geworden en heb jullie support gevoeld en ik heb gezien hoe jullie Meghan met open armen ontvingen toe jullie zagen dat ik de liefde en het geluk waar ik al een leven lang op hoopte had gevonden. Eindelijk was de tweede zoon van Diana onder de pannen, hoera!"

Article continues after the ad

"Ik weet ook dat jullie me goed genoeg kennen om erop te vertrouwen dat de vrouw die ik heb gekozen als mijn echtgenote dezelfde waarden aanhangt als ik. Dat doet ze en ze is nog dezelfde vrouw waar ik verliefd op ben geworden. We doen allebei alles wat we kunnen om onze rollen voor ons land met trots te vervullen. Toen Meghan en ik eenmaal getrouwd waren, waren we opgewonden, hoopvol en klaar om (het land) te dienen."

'Om al die redenen vind ik het heel verdrietig dat het (de Sussexit) zover is gekomen. De beslissing die ik heb genomen voor mijn vrouw en mezelf om een stap terug te doen, was geen lichtzinnig besluit. Er is maanden van praten na jaren vol uitdagingen aan vooraf gegaan. Ik weet dat ik het niet altijd goed heb gedaan, maar wat dit betreft was er geen andere optie meer. Wat ik duidelijk wil maken, is dat we niet weglopen, zeker niet van jullie."

"We hoopten de Queen. De Gemenebest en mijn militaire associaties te kunnen blijven dienen, maar zonder geld van de belastingbetaler. Dat bleek helaas niet mogelijk. Ik heb me hierbij neergelegd, omdat het niet veranderd wie ik ben of hoe betrokken ik ben. Maar ik hoop dat het jullie helpt te begrijpen hoe het zover is gekomen dat ik met mijn gezin een stap terug doen van alles wat ik ooit heb gekend, om een stap vooruit te nemen in naar wat ik hoop een vrediger leven."

Meer van Harry's speech vind je in het filmpje.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in