Prins Andrew en Ghislaine Maxwell bij Ascot in 2000 (c) ANP
Prins Andrew en Ghislaine Maxwell bij Ascot in 2000 (c) ANP

Betrokken bij misbruik door Jeffrey Epstein.

Ooit was Ghislaine Maxwell een graag geziene socialite: uitgesproken, iemand die graag dingen regelde en ook voor elkaar kreeg.

Andrew en Ghislaine in 2000

Article continues after the ad

Ze was bevriend met prins Andrew en ging met hem naar onder andere Ascot en Balmoral. Het moet een ander leven lijken, nu ze voor lange tijd in de gevangenis blijft.  

Epstein en Maxwell in 2005

Britse Maxwell, de handlanger van miljonair en zedendelinquent Jeffrey Epstein, moet twintig jaar de cel in. Dat heeft een rechtbank in New York bepaald. De 60-jarige Maxwell is veroordeeld voor betrokkenheid bij het seksueel misbruik door haar ex-partner Epstein.

Amerikaanse aanklagers eisten dat Maxwell 30 tot 55 jaar achter de tralies zou verdwijnen. Maxwell werd eind vorig jaar al schuldig bevonden aan het ronselen van jonge meisjes, die vervolgens misbruikt werden door Epstein.

Ghislaine in 2015

De aanklagers stelden dat Maxwell tussen 1994 en 2004 een "rol speelde in het gruwelijke seksuele misbruik van meerdere jonge tienermeisjes". De aanklagers onderstreepten dat Maxwell de meisjes doelbewust uitkoos om seksueel uitgebuit te worden. Zelf ontkende zij schuld.

Vier vrouwen getuigden in de rechtbank tegen Maxwell. Ze vertelden over het misbruik in de jaren 90 en 2000 in huizen van Epstein in Florida, New York en New Mexico.

Volgens de slachtoffers had Maxwell een cruciale rol bij het faciliteren van het misbruik. Ze zou de meisjes cadeaus hebben gegeven en hebben beloofd dat Epstein zijn connecties en rijkdom voor hen zou inzetten. Uiteindelijk haalde ze de slachtoffers over om massages te geven aan Epstein. Daarna begon het misbruik dat steeds verder uit de hand liep.

Andrew, Ghislaine en Jeffrey in 2000 op Ascot

Jeffrey Epstein (rechts) pleegde in 2019 zelfmoord in zijn cel. Hij zat opgesloten in afwachting van zijn zaak. Elf maanden na zijn dood werd Maxwell opgepakt. Twee dagen geleden werd duidelijk dat Maxwell in de gevangenis in de gaten werd gehouden, zodat zij geen zelfmoord zou plegen.

Foto's (c) Getty Images, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in