Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Pia Douwes: 'Ik zie grote paralellen tussen prinses Diana en keizerin Sisi'

Powervrouw Pia over The Queen of Hearts. Op 31 augustus is het 25 jaar geleden dat prinses Diana verongelukte. Op Nouveau kijken diverse powervrouwen terug op het leven van The People's Princess. Zoals musicalster Pia Douwes (57), die (internationale) prijzen won voor haar creatie en vertolking v...

Pia Douwes: 'Ik zie grote paralellen tussen prinses Diana en keizerin Sisi'

Powervrouw Pia over The Queen of Hearts.

Op 31 augustus is het 25 jaar geleden dat prinses Diana verongelukte. Op Nouveau kijken diverse powervrouwen terug op het leven van The People's Princess. Zoals musicalster Pia Douwes (57), die (internationale) prijzen won voor haar creatie en vertolking van die andere wereldberoemde royal: Elisabeth, ook bekend als Sisi.

'Ik vergeleek haar met de Oostenrijkse keizerin Elisabeth'

Ik hoorde van Diana’s overlijden toen ik een periode in Duitsland werkte. Ik speelde in de Rocky Horror Show in het Open Air Theater in Bad Hersfeld. Het was een schok. Ik denk dat iedereen wel iets met Diana had en ik in het bijzonder, omdat ik haar vergeleek met de Oostenrijkse keizerin Elisabeth.

Ik zag veel parallellen tussen Diana en Elisabeth en heb het daar vaak en uitgebreid met de productie in Wenen over gehad. Alle twee waren ze hun tijd ver vooruit en wilden zij het verschil maken, anders met de geldende regels en het ceremonieel omgaan. En allebei waren ze heel gevoelige en emotionele vrouwen. Maar Diana leefde in een tijd dat zij iets voor zichzelf kon neerzetten.

Pas na haar scheiding van Charles kwam zij echt tot bloei en maakte zij zich sterk voor charity en kwetsbare mensen. Elisabeth trok zich juist terug, het hofprotocol was zo giga-streng, er was voor haar geen enkele bewegings­vrijheid. Ze vluchtte weg van het hof en ging paardrijden, reizen, schrijven.

Ze had ongelofelijk veel talent, maar het was not done om daar iets mee te doen. Ze trok zich niet alleen terug ten opzichte van haar man, ze heeft tragisch genoeg ook haar kinderen moeten afstaan, omdat haar schoon­moeder dat zo wilde. Terwijl Diana zich juist ontfermde over William en Harry.

Diana had natuurlijk ook heel andere middelen tot haar beschikking: ze kon naar een therapeut en via de media liet ze haar stem horen. Iets wat voor Elisabeth in haar tijd niet was weggelegd.

Ook qua schoonheids­cultus zie ik parallellen. Beiden waren iconen. Iedereen was dol op Diana, op haar prachtige blauwe kijkers. Ze was een echte prinses, voldeed aan het plaatje. Ze zag er mooi uit, deed daar - misschien niet altijd bewust - moeite voor en in die zin heeft ze haar eigen imago gekweekt.

Elisabeth deed dat ook met haar smalle taille en lange haar dat tot haar knieën reikte en zo’n vier kilo woog. Voor het wassen, drogen en in model brengen, was ze wel zeven uur kwijt. Ze stond daarvoor om vier uur ’s nachts op.

Waar Elisabeth enorme gewaden, korsetten en hoepelrokken droeg, zag je Diana met hoedjes, in mantelpakken op hakken en in jurken. Beiden stijlvol en met hetzelfde modegevoel, maar volledig anders in comfort. Ik denk ook dat ze allebei niet bepaald gelukkig waren. Maar ja: wat is gelukkig? Geluk is een momentopname, wij zijn ook niet 24 uur per dag gelukkig.

Ik denk dat Diana met haar kinderen en vrienden mooie momenten heeft beleefd. En die zal ze af en toe in het begin met Charles ook hebben gehad. Elisabeth werd veel met de dood geconfronteerd: ze verloor onder anderen een kind toen dat pas twee jaar oud was en haar zoon Rudolf, en haar favoriete neef, pleegde zelfmoord.

Het grote verschil is dat we van Diana veel meer weten. Door alle beelden kunnen we ons veel meer met haar verbinden en een voorstelling maken van het verdriet en ook de vreugde in haar leven.’

Pia is dit seizoen te zien als DeeDee in de musical The Prom

Foto's (c) ANP, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in