Trooping The Colour, 2018
Trooping The Colour, 2018

'De toekomst van de Britse monarchie? Camilla en Kate.'

Alsof de Windsors al niet genoeg te verduren hebben gehad is er een nieuw boek van Tina Brown in aantocht: The Palace Papers: inside the House of Windsor – the Truth and Turmoil.

Brown was ooit hoofdredacteur van het Amerikaanse Vanity Fair en is beroemd en berucht om haar netwerk; eerder schreef ze onder andere een biografie over prinses Diana. Met dank aan de contacten die ze veertig jaar geleden opdeed als hoofdredacteur van Britse societybijbel Tatler. In The Palace Papers neemt ze de huidige stand van zaken van de Windsors door en dat levert interessante inkijkjes op:

Over Andrew

Article continues after the ad

"Jeffrey Epstein (rechts) pochte dat hij de prins gebruikte voor zijn connecties, om over deals te kunnen onderhandelen met shady buitenlandse players. In ruil gaf hij 'oversekste Andrew', een vuns met een kroontje, het gevoel dat hij in de eredivisie was beland. Privé zei hij tegen mensen dat Andrew een idioot was, maar – voor hem – een nuttige idioot:  'Een hoge royal, zelf als hij besmet is, is altijd een krachtige magneet overzees.'"

Brown zegt dat Epstein (weer rechts) precies wist hoe hij Andrew voor zijn karretje moest spannen, omdat de prins zich tekort gedaan voelde vanwege het feit dat hij altijd op de tweede plaats na Charles kwam en zich door zijn moeder moest laten onderhouden. Hij gaf Andrew het gevoel belangrijk te zijn 'door de deals, de meisjes, het vliegtuig, de glitter van New York, waar hij niet werd gezien als een volwassen man die nog altijd op kosten van zijn moeder leefde.'

Over Harry en William

De broers hebben volgens Tina op dit moment helemaal geen contact. Sinds juli 2021 zijn ze niet in elkaars gezelschap gespot en ligt de communicatie stil.

"William walgde van Meghans aanval op Kate, omdat die zich niet kan verdedigen," zegt ze over de fallout na het Oprah-interview van de Sussex'jes (waarin Meghan beweerde dat Kate haar aan het huilen had gemaakt in de aanloop naar haar trouwdag). "Maar dat zal nog niets zijn vergeleken bij zijn woede als Harry's boek uitkomt." In deze memoires zal Harry onder andere uitleggen waarom hij besloot het koninklijk huis achter zich te laten.  

Over Harry en Meghan

Brown noemt de 'de hele wereld is tegen ons' instelling van de Sussex'jes een ramp en zegt dat ze 'verslaafd zijn aan drama'.

"Harry's houding ten opzichte van de media is best begrijpelijk in het licht van hoe zijn moeder, hij zelf en zijn vrouw zijn behandeld door de pers. Maar de strijd aangaan met de Britse media is kansloos en helaas is Meghan strijdlustiger dan de meeste mensen en Harry een heethoofd."

"William en Kate kalmeren elkaar, hun relatie werkt in die zin heel goed. In het Sussex huwelijk fokken ze elkaar op, dat is rampzalig."

Over Meghan als royal

Tina toont begrip voor de moeilijkheden die Meghan in het begin ervoer. "Het moet een cultuurschok zijn geweest van het snelle leven en de macht die een Hollywoodster heeft naar de beperkingen die een lid van de koninklijke familie ervaart."

"Als je als ster je zin niet krijgt, dan roep je 'Call my agent!' Maar in een paleis, getrouwd met de zesde in lijn voor de troon, kun je nog zoveel starpower hebben, je bent toch niet zo belangrijk en ik kan me voorstellen hoe extreem frustrerend dat voor haar moet zijn geweest."

"Ik denk dat Meghan eraan is begonnen met het idee dat ze alles zou kunnen veranderen. En ze had ook vast veel kunnen veranderen als ze het wat langer had volgehouden, maar haar ongeduld is verbijsterend. Ze had een jaar weg kunnen blijven en terug kunnen komen met een goed plan."

"Harry en zij hadden van grote waarde kunnen zijn voor de Gemenebest. Ze snapte niet dat de Queen hen een enorm platform voor soft power bood waarop ze grootse dingen hadden kunnen bereiken als ze wat geduldiger en strategischer waren geweest. Meghan gaf het twintig maanden voor ze het bijltje erbij neergooide. Diana hield het zestien jaar vol."

Over Harry in Californië

"Harry is emotioneel enorm behoeftig en volledig en compleet overgenomen door Meghan en zijn hele persoonlijkheid is veranderd. Daar zijn veel mensen erg verdrietig over."

"Meghan lijkt een grote behoefte in hem te vullen en het lijkt erop dat ze emotioneel erg afhankelijk zijn van elkaar. Ik vraag me af hoe dat zal aflopen. Misschien dat hij wakker schrikt, beseft dat hij in Goop (Gwyneth Paltrows zwatelende lifestyle en wellness-site) leeft en moet maken dat hij weg komt, naar een pub, om zijn vrienden te zien."

Over de toekomst

Ondanks alles ziet Brown de toekomst van de Britse monarchie niet al te somber in. De sterkste factor is volgens haar niet per se Charles, die ze als 'een transitiefiguur' beschouwt: "Ik zie hem wel grootvader van de natie zijn, mensen zullen hem steunen omdat hij een authentiek persoon is en zijn ideeën over het klimaat en milieu bij de tijdgeest passen."

"Camilla heeft het in zich om een instant Queen Mum te worden, ze is charmant en naturel en hebben als stel echt een ongelofelijke band. Zij heeft de emotionele intelligentie van een minnares die weet wanneer ze pompeuze praatjes moet doorprikken en ze is geen klager. Er zit wat 'tough love' in haar, maar het gaat altijd gepaard met warmte en humor."

"Hun relatie lijkt erg op die van de Queen Mother en George VI (de ouders van koningin Elizabeth), die Elizabeth kon haar man ook managen op een manier dat hij niet doorhad dat hij gemanaged werd. Camilla is geestig, ze maakt hem aan het lachen, ze deelt zijn interesses en vrienden, allemaal dingen die Diana hem niet te bieden had. Maar als koning moet Charles wel moderniseren, wat best raar is om van hem te vragen, omdat hij zelf overkomt als een retro-figuur."

Powervrouwen

De toekomst van de monarchie wordt volgens Brown gewaarborgd door William noch Harry, maar vooral door Kate.

"Royal zaken gaan gekmakend traag en vragen om veel zelfbeheersing. In Kate hebben ze, heel ongebruikelijk, een moderne vrouw die bereid is dat op te brengen. Kate is iemand van de lange adem, net als Camilla. De Queen ziet die kwaliteiten ook."

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in