Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Oranjes bij inhuldiging keizer Naruhito

Het Reiwa-tijdperk is nu echt begonnen. Het is een heel eind vliegen voor een ceremonie van een half uur, maar koning Willem-Alexander en koningin Máxima onderhouden warme contacten met de Japanse royals, dus hadden ze het er voor over. Net als veel andere Europese royals: de orde-dichtheid was e...

Oranjes bij inhuldiging keizer Naruhito

Het Reiwa-tijdperk is nu echt begonnen.

Het is een heel eind vliegen voor een ceremonie van een half uur, maar koning Willem-Alexander en koningin Máxima onderhouden warme contacten met de Japanse royals, dus hadden ze het er voor over. Net als veel andere Europese royals: de orde-dichtheid was enorm. 

De hoofdrolspelers begonnen de dag al vroeg met rituelen bij de keizerlijke heiligdommen op het paleisterrein.

Naruhito las hierbij een tekst in het oud-Japans en beval de zielen van zijn voorouders  aan bij de godin van de zon en andere godheden die te maken hebben met de inhuldigingsceremonie. De zon zelf liet het overigens afweten, het regende pijpenstelen.

En Masako was ook al vroeg uit de veren. Hier arriveert ze voor haar bezoek aan de drie keizerlijke heiligdommen, nog in haar gewone kleren...

...maar voor het bezoek aan de heiligdommen had ze een traditioneel gewaad aan. 

Naruhito (59) heeft een mooie leeftijd om keizer te worden, zijn vader vond ook dat het tijd was voor een nieuwe generatie. 

Die 'Sokuirei-Seiden-no-gi' ceremonie had plaats in de grote staatszaal van het keizerlijk paleis in Tokio ten overstaande van zo'n 2000 mensen, waaronder vierhonderd gasten uit het buitenland. Eind april trad de Japanse keizer Akihito op eigen verzoek af. Naruhito nam de troon op 1 mei over. Het was de eerste keer sinds 1817 dat een Japanse keizer vrijwillig afstand deed van de troon. Met de feestelijkheden is even gewacht om iedereen te laten wennen aan de nieuwe situatie, vandaar dat de inhuldiging pas vandaag was.

Tijdens de plechtigheid nam de nieuwe keizer – hij regeert dus al sinds mei - plaats op de 6,5 meter hoge en 8 ton wegende Takamikura-troon, ook bekend als de Chrysantentroon. Vervolgens las Naruhito een korte verklaring voor waarin hij bekendmaakt dat hij keizer is.

En dat werd bevestigd met een 'Banzai!' door premier Shinzo Abe.

Het keizerspaar was voor de gelegenheid gekleed in traditionele kleding. De kimono van keizerin Masako woog zo'n zestien kilo..

... en ze was getooid met een 'Osuberakashi' kapsel: heel hoog en bol.

Naruhito deed niet voor haar onder met een hoofddeksel dat 60 centimeter boven hem uittorende.

Om je een beetje een idee te geven: eerste rang zitten was voor de royals een relatief begrip. 

Na de ceremonie werden de festiviteiten vervolgd met een staatsbanket. Masako was passend diep in de schatkamer gedoken: ze droeg de Meiji tiara uit de 1880's, vermoedelijk gemaakt door Chaumet. Het is het topstuk van de Japanse collectie en mag alleen door de keizerin worden gedragen. 

Hier verlaat de keizer de inhuldiging om zich om te kleden voor het banket. Bij Akihito werden er in vier aaneengesloten dagen zeven banketten gehouden, ditmaal worden ze met onderbrekingen verdeeld over vier dagen om het keizerlijk paar te ontlasten. Het staatsbanket op de dag van de inhuldiging is het belangrijkste. De keizerlijke processie is even uitgesteld vanwege de verwoestingen door tyfoon Hagibis. Dat wuifmoment – Naruhito en Masako zullen in een open limousine door Tokio rijden - staat nu gepland op 10 november.

Onder de gasten vertegenwoordigers uit 158 landen. Máxima droeg een bekende Natan en een hoed die ze al heel lang heeft: ze torste hem al op haar hoofd bij de doop van prinses Alexia (met dank aan Modekoningin Máxima die dit soort dingen altijd feilloos weet).

Voor het staatsbanket later op de dag koos HM voor Taminiau - zodra er meer beeld is, maken we hier een apart artikel van.

© Belgische Monarchie

Koningin Mathilde koos voor een statige jurk-met-cape en ook koning Filip van België was rijkelijk versierd met ordes.

© Casa Real

Spaanse koning Felipe en koningin Letizia arriveerden gisteren al, dit is Leti na een intercontinentale vlucht. 

Letizia kreeg bonuspunten voor Diplomatic Dressing: ze had kans gezien een jurk met chrysanten te vinden, als knipoog naar de Chrysantentroon. 

Kroonprins Haakon van Noorwegen was alleen naar Tokio gekomen.

En koning Carl Gustaf had zijn dochter kroonprinses Victoria als gezelschap.

Voor royals onderling is zo'n event altijd een ideale gelegenheid om weer eens even bij te praten (er hoort vaak lang wachten bij - oh, als we toch eens een liplezer kenden...) Het zegt iets over de verhoudingen dat Victoria de in hiërarchie 'hogere' koningen eerst een kus en daarna pas een kniksje geeft - eerst genegenheid, daarna respect, helemaal van nu. Zie je hoe Felipe Máxima op 1.29 nog even een handkus toebedeeld?  

Eveneens onder de gasten: prins Albert van Monaco (die praat hier met ZM) en kroonprins Hussein van Jordanië. Staand achter deze rij: koning Filip. Koning Tupou VI  en koningin Nanasipauʻu Tukuʻaho van Tonga zaten achter de Eswatini royals, links zie je daarvan nog koning Mswati III van Swaziland.

Kroonprins Charles was erbij en zat naast kroonprinses Mary van Denemarken en (niet in beeld) kroonprins Frederik.

Koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck en zijn vrouw Jetsun Pema waren uit Bhutan overgekomen.  

En Brunei werd vertegenwoordigd door de sultan Hassanal Bolkiah en zijn zoon, prins Mateen. 

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in