Koningin Sonja is een waardige tegenstander van Máxima!

Het is de favoriete hobby van royaltywatchers wereldwijd: genieten van hoe royals bij een staatsbezoek of een andere speciale gelegenheid uitpakken met mooie looks voor volk en vaderland #livingvicariously

De Nederlandse en Noorse royals in 2013

Article continues after the ad

Om die reden verheugen we ons dan ook op het aanstaande staatsbezoek van Nederland aan Noorwegen, omdat hier twee koninginnen bij betrokken zijn die niet verlegen zijn (van kroonprinses Mette-Marit hebben we niet veel te vrezen).

Sonja en Máxima (in het oranje) in 2007, voor Sonja's 70ste verjaardag

Van Máxima weten we dat ze er altijd werk van maakt om Nederland in stijl te vertegenwoordigen, maar onderschat koningin Sonja niet – die staat bekend om haar stoutmoedige keuzes, als het op galakleding aankomt. En als voormalig coupeuse weet ze precies wat haalbaar is aan ontwerpen. We lopen even door de royal inloopkast te Oslo, als voorbereiding op de aanstaande Fashion Battle 😉 👑 !

Het zou heel grappig zijn als Sonja ter ere van het House of Orange deze outfit weer eens aantrekt. Hoe dan ook weergaloos met die lila bontkraag.

Al mag deze maxi-jas mét sleep er ook zijn.

De Noorse koningin is gek op geel, van oker tot citroen. Daar zit iets liefs achter: haar man Harald gaf haar in het begin van hun verkering al de bijnaam Boterbloem. En geef toe, de kleur komt lekker binnen!

Net als deze limoengroene.

En deze nóg fellere kleur, die ze droeg op de bruiloft van haar zoon kroonprins Haakon met Mette-Marit. Check ook even de smaragden parure -  topstuk van de Noren.

Paola van België zette in 2003 sterk in met vuurrood, maar Sonja sloeg keihard terug met een hagelwitte bruidsachtige jurk en een halve mijn aan smaragden. Op alle foto's kijk je automatisch naar haar. Well played, Sonja.

Sonja heeft een van de meest opvallende tiara's in Europa. Modelletje Wonderwoman / Viking Queen, onderdeel van een parure, de steen van voren kan worden gewisseld. De een vindt de Modern Gold Tiara geweldig, voor de ander is het 'the tiara you love to hate'. Niets in de Nederlandse collectie komt er zelfs maar in de buurt.

En mits goed gecombineerd staat ie Sonja prachtig, op een sci-fi-achtige manier.

Ze kreeg 'm van Harald voor haar 60ste verjaardag – hij kent haar quirky smaak goed.

Vietnam, 2004. Grijs met lila strepen voor een diner? Check!

Maar ze kent ook haar klassiekers: in rood ben je automatisch een blikvanger.

Zeker in combinatie met groene juwelen #kerst

En soms slaat ze een beetje door: zalmroze plissés met groene smaragden, een rood strikje, witte handschoenen, een gouden tasje en een blauwe sjerp is too much of a good thing.

Bruin met paars? De Noorse koningin liep in deze herfstige combinatie door Roemenië.

HM is niet zo van het minimalisme: hand geborduurde zijde en een enorme draperie is nog 'underdressed' in haar ogen. De amethist parure is een favorietje van haar…

… samen met dat andere spektakelstuk: de Noorse smaragd parure.

En wat dacht je van de Maltezer Kruizen tiara? Zoals we al zeiden, Sonja is niet verlegen. Zet 'm op, Máxima!

Foto's (c) Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in