De tweeling had een tekening gemaakt voor hun moeder
De tweeling had een tekening gemaakt voor hun moeder

Prins Albert geeft een toelichting op haar toestand.

De terugkeer van prinses Charlene naar Monaco deed Monegasken hopen hun vorstin haar werkzaamheden weer te zien oppakken. Of toch minimaal op de Nationale Dag het signaal af te geven dat ze een stijgende lijn te pakken heeft.

Dat is niet zo. Sterker nog, de prinses is na een korte hereniging alweer vertrokken uit het ministaatje. "Ze is niet in het Prinsdom," zegt prins Albert in Monaco-Matin en geeft aan dat ze zich op een geheime locatie bevindt 'om te herstellen van vermoeidheid' zonder hem en hun tweeling van zes.

Article continues after the ad

'Charlene voelt zich overweldigd en kon officiële taken noch het gezinsleven onder ogen zien'

Volgens Franse bladen als Voice bevindt de prinses zich in een privékliniek in Zwitserland. Volgens Albert ging de hereniging de eerste uren aardig, maar werd het daarna 'meer dan duidelijk' dat Charlene nog niet in orde was. "Ze besefte dat ze hulp nodig had," zegt hij in People. "Ze voelde zich overweldigd en kon officiële taken, het leven in het algemeen of zelfs maar het gezinsleven niet onder ogen zien."

Wat volgde was "een interventie met haar broers en een schoonzus. Ze had zelf al een beslissing genomen, we wilden het alleen uit haar mond horen. Ze wilde dit zelf. Ze wist al dat het beste voor haar rust zou zijn op een plek met een medische structuur. Ze heeft lange tijd slecht geslapen en weinig gegeten, ze moet aansterken." 

"Het gaat beter met haar, maar ze heeft nog altijd rust nodig," zegt hij. "Ze is niet in Monaco, maar we kunnen haar zeer binnenkort bezoeken. Uit discretie kan ik u niet meer vertellen. Er is vermoeidheid, niet alleen lichamelijk, die alleen kan worden behandeld met een periode van rust waarbij ze goed in de gaten wordt gehouden." Het was dus aan prinses Gabriella om de fashion-eer hoog te houden, met haar eerste baret-met-voile van Monnalisa... 

...en een fraai organza jurkje van Tartine et Chocolat. Er kwam ook een officiële verklaring uit het prinselijk paleis: "Na de afgelopen maanden te hebben gekampt met een slechte gezondheid zal de prinses in de komende weken verder herstellen van een staat van diepe algemene vermoeidheid. Om het comfort en de privacy te garanderen die essentieel zijn voor haar herstel, zal de locatie waar de prinses verblijft strikt geheim worden gehouden."

Dat klinkt toch alsof de prinses naast haar fysieke klachten kampt met problemen met haar mentale gezondheid. Wat toch weer brandstof geeft aan het gerucht dat er in Zuid-Afrika meer aan de hand was dan die KNO-toestanden waaraan ze steeds geopereerd moest worden.

Geen fraai uitgedoste Doorluchtige Hoogheid op de Nationale Dag, dus. Maar gelukkig had prins Albert de rest van de familie weten op te trommelen om het gemis toch enigszins op te vangen. Om te beginnen zijn zussen prinses Caroline en prinses Stéphanie, die haar broer een hart onder de riem stak met een kus. 

De dames hadden veel te bespreken. 

Caroline was chic in Chanel, als altijd...

...Stéphanie debuteerde een nieuw korter kapsel dan ze recentelijk droeg...

...en we willen graag het merk van haar glansshampoo weten. 

Ook aanwezig: Charlotte Casiraghi, de dochter van prinses Caroline...

...in een mooie goudkleurige jas van Chanel...

...en in gezelschap van haar oudste zoon Raphael. 

En de kinderen van prinses Stéphanie: Pauline Ducruet in haar eigen label Alter Designs en rechts Louis Ducruet met zijn vrouw Marie. Qua mondkapjes was het beeld wisselend...

Ook van de partij: Camille Gottlieb, de jongste dochter van prinses Stéphanie (links).

Altijd chic op de Nationale Dag is Beatrice Borromeo, de vrouw van Pierre Casiraghi, de jongste zoon van Caroline.

Helemaal rechts Tatiana Santo Domingo, de vrouw van Caroline's oudste zoon Andrea. Het meisje in het rood is hun dochter India. 

Tenslotte nog prinses Alexandra van Hannover, de jongste dochter van Caroline, met prins Ernst August van Hannover.

En met de nieuwe generatie erbij wordt het steeds drukker voor de balustrades.

Voor het laatste deel van de festiviteiten ontfermde tante Stéphanie (in Alter Designs, het label van haar dochter Pauline) zich over Gabriella...

...en nam tante Caroline Jacques, inclusief indrukwekkende helm, onder haar hoede. 

Het is te hopen dat Charlene zich snel goed genoeg zal voelen om zich weer bij haar gezin te voegen, maar tot die tijd: leve de lieve tantes!

Hier kun je alle festiviteiten nog eens terugzien. 

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in