De mooiste foto's van de Grande Dame van de Grimaldi's.

Prinses Caroline heeft al een veelbewogen leven achter de rug. Geboren als prinses van Monaco groeide ze op in het paleis als oudste dochter van prins Rainier en prinses Gracia, voorheen filmster Grace Kelly.

Een heel gelukkige jeugd was het niet, ze leefde grotendeels afgesloten van de normale wereld.

Article continues after the ad

"Tot we veertien waren, aten we niet met onze ouders," zegt Caroline in Albert II de Monaco, l'Homme et le Prince'. "Voor mijn broer en mij was onze nanny Maureen Wood een sleutelfiguur in ons leven. Toen we klein waren, hielden we waarschijnlijk meer van haar dan van onze ouders."

Voor iemand om mee te spelen was ze vooral aangewezen op haar zusje, prinses Stéphanie.

Eerder vertelde Caroline al over andere rare dingen in hun jeugd. Zo zagen Albert, Stéphanie en zij amper kinderen van hun eigen leeftijd, omdat ze privéonderwijs kregen. Als die eens werden uitgenodigd, moesten de jonge gasten een kniksje maken voor de Doorluchtige Hoogheden, wat het speelplezier niet bevorderde.

Balletles was een van de weinige momenten waarop ze leeftijdgenoten ontmoette.

Caroline mocht bovendien geen jeans dragen, want dat werd onchic geacht. Zelf pakte ze het heel anders aan: de prinses gaf haar eigen kinderen grote vrijheid en bezorgde ze een royal boho-jeugd "omdat iedereen de kans moet krijgen op eigen wijze te bloeien."

Als adolescent kwam Caroline in opstand tegen haar ouders, er ging geen dag voorbij dat ze niet op de voorpagina's stond als partyprinses te Monaco...

...of Parijs.

Yep, naast haar prins Albert, toen nog in het bezit van een volle kop met haar. 

Om zich te ontworstelen aan alle strenge regels, legde ze het aan met een spannende man: de veel oudere playboy Philippe Junot...

...met wie Caroline in 1978 trouwde. Hij bedroog haar al tijdens de huwelijksreis.

Junot werd afgekocht met een leuke soms zwijggeld en Caroline, hier in de 'wintertuin' van haar villa in Monaco, voelde niet meer zo de behoefte de bloemetjes buiten te zetten. 

Een tweede huwelijk volgde in 1982, met haar grote liefde Stefano Casiraghi. Caroline fungeerde destijds, na de dood van haar moeder, als First Lady van Monaco.

En met Stefano was ze erg gelukkig: met hem kreeg ze Andrea, Charlotte en Pierre, maar lang geluk was haar niet gegund. Hij verongelukte tijdens een bootrace en liet haar achter als weduwe met drie jonge kinderen.

Caroline verliet Monaco om in alle rust te kunnen rouwen en woonde jarenlang op een herenboerderij in St Remy de Provence met haar kinderen. Hoewel deze foto van de eerste schooldag van Andrea en Charlotte op hun nieuwe school in 1992 er niet zo relaxed uitziet, konden ze er redelijk ongestoord leven toen het nieuwtje er eenmaal af was. 

en toenmalige partner, Vincent Lindon.

In 1999 trouwde ze voor de derde keer, met jeugdvriend Ernst August van Hannover, die voor Caroline haar beste vriendin Chantal Hochuli verliet.

Door het huwelijk promoveerde ze van Doorluchtige Hoogheid naar Koninklijke Hoogheid, samen kregen ze hetzelfde jaar nog een dochter: prinses Alexandra.

In de jaren daarna bleef ze in beeld als First Lady, maar intussen was ook Charlene Wittstock in het leven van Albert gekomen, zodat Caroline en haar gezin ook vele maanden van het jaar doorbrachten in het Franse Fontainebleau, waar haar kinderen als dagleerlingen naar een chique kostschool gingen en haar paardenmeisje Charlotte nog beter leerde rijden op een topmanege.

Het huwelijk met Ernst August was niet zonder problemen. Hij had grote moeite met de media-aandacht die Caroline nog altijd trok en ontpopte zich als een lompe man, die vaak teveel dronk en zich vermaakte met andere vrouwen. Rond 2009 werd duidelijk dat ze al een tijdje gescheiden van tafel en bed leven.

Dat doen ze nog altijd: de prins heeft schulden en Caroline – zeer vermogend dankzij het Grimaldi-trustfonds - is niet van plan hem voor zijn wangedrag te belonen door hem alimentatie te gaan betalen.

Ze lijkt er niet onder te lijden. De prinses is dol op haar kinderen en zeven kleinkinderen.

En woont in Monaco naast haar zus prinses Stephanie met wie ze een veel hechtere band heeft gekregen sinds ze allebei de middelbare leeftijd hebben.

Haar man heeft inmiddels een nieuwe Spaanse vriendin, Caroline lijkt het leven zo wel prima te vinden. Ze geniet van haar vriendenkring: elke zomer vaart ze – nog altijd kettingrokend - maanden op de Pacha III met haar dierbaren en is ze vaak heel vroeg op een lokaal marktje te vinden om boodschappen te doen.

Wijzer en grijzer, het staat haar goed. Van harte, Caroline! 

Foto's (c) Getty Images   

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in