'We hadden elkaar moeten steunen.'

Prinses Charlene van Monaco zit, zoals bekend, nog altijd in Zuid-Afrika door gezondheidsproblemen. Intussen is in Monaco Alberts ex Nicole Coste (48), de moeder van zijn oudste zoon Alexandre, opmerkelijk vaak in beeld.

Zo was ze aanwezig op het Rozenbal en werd ook Alexandre's 18de verjaardag groots gevierd. Alexandre komt niet in aanmerking voor troonsopvolging omdat hij buitenechtelijk is geboren, wel heeft prins Albert hem erkend als zijn tweede kind. 

Daar komt nu nog een interview met Paris Match bij. Nicole zegt daarin dat ze spijt heeft dat ze hun zoon destijds bij de erkenning door Albert een dubbele achternaam heeft gegeven: Alexandre Grimaldi-Coste.

Article continues after the ad

"Ik zou heel blij zijn als hij gewoon de naam van zijn vader zou dragen, net als zijn zus Jazmin en zijn andere broers en zussen", zegt Coste.

Alexandre is sinds vorige week meerderjarig, staat ingeschreven bij een modellenbureau en staat op het punt terug te keren naar de universiteit. "Hij houdt van studeren", zegt Nicole die benadrukt dat hij een goede band met zijn vader heeft: "Ze sporten graag samen en ze praten soms over politiek." Dit is het huis dat Albert in 2005 voor hen kocht in Villefranche sur Mer, op twintig minuten rijden van Monaco. Hij kwam er vaak op bezoek...

..en Nicole is regelmatig te gast op gelegenheden waar Albert gastheer is, zoals het Gala for the Global Ocean. 

Coste wil voor eens en voor altijd duidelijk maken dat Alexandre geen ongelukje was, maar een gewenst kind was. Prins Albert en Nicole hadden 5 jaar een relatie voordat ze een baby kregen. 

"Hij werd uit liefde geboren en erkend, daarom gewild door God," verzekert Nicole, een overtuigd katholiek. "Alexandre is twee jaar eerder geboren dan de romance tussen zijn vader en Charlene begon. Het een en ander staat los van elkaar."

Hmm: Albert en Charlene leerden elkaar in 2000 kennen en trokken jaren samen op voor ze hun relatie in 2006 openbaar maakten. Alexandre is in 2003 geboren, het zou toch wel kunnen dat daar sprake is van enige overlap, maar laten we Nicole het voordeel van de twijfel gunnen. Alexandre heeft prinses Stéphanie als peetmoeder, dat zegt wel iets over zijn relatie met de Grimaldi's.

Volgens Nicole zijn er naast Jazmin en Alexandre (hier in 2012) geen andere buitenechtelijke kinderen. "Er zijn geen anderen. Dit verhaal, van een Braziliaanse vrouw die beweert dat Albert de vader is van haar kind, is compleet verzonnen." Ze weerlegt ook persberichten die beweren dat ze de moeder kent: "Dit is zonder twijfel het zoveelste schandaal dat is gecreëerd om schade aan te richten."

Ook haar moeizame relatie met de prinses komt aan bod. Publiek geheim is dat Charlene geen enthousiaste bonusmoeder is. Coste steek de hand deels in eigen boezen en zegt over hun moeizame contact dat ze wat meer begrip voor elkaar hadden kunnen hebben: "We hadden elkaar van harte moeten steunen. In onze situatie had diplomatie moeten zegevieren."

'Charlene maakte gebruik van Alberts afwezigheid om Alexandre in de werknemersvleugel te plaatsen'

Er blijkt wel het een en ander tussen hen te zijn voorgevallen: "Tijdens de verlovingsperiode heb ik dingen meegemaakt die me alarmeerden en schokten," zegt Nicole. "Ze gaf mijn zoon bijvoorbeeld een andere kamer en maakte gebruik van de afwezigheid van zijn vader om hem in de werknemersvleugel te plaatsen. Als moeder kan ik geen woorden vinden om deze acties te beschrijven."

Laten we hopen dat de verhoudingen in tien jaar tijd wat zijn verbeterd, want zodra Charlene weer is teruggekeerd naar Monaco zal ze onherroepelijk te maken krijgen met een meer zichtbare Nicole en Alexandre.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in