Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Mette-Marit over Haakon: 'Hij zag me en begreep me'

Noorse Royals vertellen over hun eerste ontmoeting. Onlangs waren kroonprins Haakon van Noorwegen en zijn vrouw Mette-Marit twintig jaar getrouwd. Dit vierden ze met een interview waaruit blijkt dat de hipsterprins en de puur-natuur-prinses nog altijd even dol op elkaar zijn. "Je merkt het op wan...

Mette-Marit over Haakon: 'Hij zag me en begreep me'

Noorse Royals vertellen over hun eerste ontmoeting.

Onlangs waren kroonprins Haakon van Noorwegen en zijn vrouw Mette-Marit twintig jaar getrouwd. Dit vierden ze met een interview waaruit blijkt dat de hipsterprins en de puur-natuur-prinses nog altijd even dol op elkaar zijn.

"Je merkt het op wanneer Mette ergens binnenkomt. Er is een kracht die niet makkelijk te negeren is," zegt ”, prijst Haakon. De prinses praatte ook over haar rebelse jeugd, haar slepende ziekte en hoe die haar levensbeeld veranderd heeft.

Slimme jonge vrouw

"Het intelligente meisje uit het zuiden van het land maakte indruk op mij," zegt Haakon over zijn kennismaking met Mette-Marit, destijds alleenstaand moeder van peuter Marius (nu 24), uit een eerdere relatie. In haar onderhoud voorzag ze door werk als aardbeienplukster en serveerster, ze stond bekend als 'een vrije geest'. "Je merkt het op wanneer Mette ergens binnenkomt," aldus Haakon. "Er is een kracht die niet makkelijk te negeren is."

Over die eerste ontmoeting: "Ze leek zelfverzekerd en werelds. Bovendien was ze leuk om mee te praten. Het voelde veilig als we samen waren. Dat ze een klein kind had, was voor mij het bewijs dat ze niet bang was om zich in te zetten en haar verantwoordelijkheid op te nemen. In mijn ogen was ze om die reden niet minder aantrekkelijk." 

Nieuwsgierige prins

Ook Mette-Marit denkt met plezier terug aan die ontmoeting in 1999: "Hij zag me. Hij begreep me. Hij was nieuwsgierig. En hij hield me vast."

Mette-Marit heeft nooit geheimzinnig gedaan over het feit dat ze een wilde tante was toen ze jong was: ze ging graag uit en schoor zichzelf als tiener ooit helemaal kaal. "Ik vind dat mijn moeder er goed mee omging," zegt ze.

"Zou Ingrid vandaag hetzelfde doen, dan weet ik niet of ik zo kalm zou reageren. Ik weet dat de moeilijke jaren tussen tiener en volwassene voor velen een zeer kwetsbare fase van het leven kunnen zijn. Zo was het voor mij."

Longziekte

Tegenwoordig moet de kroonprinses het noodgedwongen wat rustiger aandoen. Sinds in 2018 longfibrose bij haar werd vastgesteld (een ongeneeslijke ziekte die de kwaliteit van leven aantast en de duur ervan verkort) moet ze verstandig omgaan met haar tijd en energie.