Noorse Royals vertellen over hun eerste ontmoeting.

Onlangs waren kroonprins Haakon van Noorwegen en zijn vrouw Mette-Marit twintig jaar getrouwd. Dit vierden ze met een interview waaruit blijkt dat de hipsterprins en de puur-natuur-prinses nog altijd even dol op elkaar zijn.

"Je merkt het op wanneer Mette ergens binnenkomt. Er is een kracht die niet makkelijk te negeren is," zegt ”, prijst Haakon. De prinses praatte ook over haar rebelse jeugd, haar slepende ziekte en hoe die haar levensbeeld veranderd heeft.

Article continues after the ad

Slimme jonge vrouw

"Het intelligente meisje uit het zuiden van het land maakte indruk op mij," zegt Haakon over zijn kennismaking met Mette-Marit, destijds alleenstaand moeder van peuter Marius (nu 24), uit een eerdere relatie. In haar onderhoud voorzag ze door werk als aardbeienplukster en serveerster, ze stond bekend als 'een vrije geest'. "Je merkt het op wanneer Mette ergens binnenkomt," aldus Haakon. "Er is een kracht die niet makkelijk te negeren is."

Over die eerste ontmoeting: "Ze leek zelfverzekerd en werelds. Bovendien was ze leuk om mee te praten. Het voelde veilig als we samen waren. Dat ze een klein kind had, was voor mij het bewijs dat ze niet bang was om zich in te zetten en haar verantwoordelijkheid op te nemen. In mijn ogen was ze om die reden niet minder aantrekkelijk." 

Nieuwsgierige prins

Ook Mette-Marit denkt met plezier terug aan die ontmoeting in 1999: "Hij zag me. Hij begreep me. Hij was nieuwsgierig. En hij hield me vast."

Mette-Marit heeft nooit geheimzinnig gedaan over het feit dat ze een wilde tante was toen ze jong was: ze ging graag uit en schoor zichzelf als tiener ooit helemaal kaal. "Ik vind dat mijn moeder er goed mee omging," zegt ze.

"Zou Ingrid vandaag hetzelfde doen, dan weet ik niet of ik zo kalm zou reageren. Ik weet dat de moeilijke jaren tussen tiener en volwassene voor velen een zeer kwetsbare fase van het leven kunnen zijn. Zo was het voor mij."

Longziekte

Tegenwoordig moet de kroonprinses het noodgedwongen wat rustiger aandoen. Sinds in 2018 longfibrose bij haar werd vastgesteld (een ongeneeslijke ziekte die de kwaliteit van leven aantast en de duur ervan verkort) moet ze verstandig omgaan met haar tijd en energie.

De lockdown ervoer ze als een zegen: "Ik hoefde mezelf niet te definiëren als ziek om mijn leven te kunnen leiden. Op dagen dat ik me slecht voelde, heb ik kunnen rusten zonder me schuldig te voelen. Het is vreemd, maar ik voel me nu beter dan in de jaren hiervoor." 

"Sinds de diagnose is het belangrijker dan ooit voor me geworden om gewoon Mette te zijn," zegt ze. "En dat is oké. Dat ik me niet moet definiëren op grond van het feit dat ik een kroonprinses ben, maar dat het toegestaan is om eerst Mette te zijn. En dat is zo mooi voor mij geweest, weten dat er vanbinnen ergens een kern zit."

Foto's (c) Kongehuset, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in