Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Mette-Marit: 'Ik voel nog altijd veel onrust in me'

Bij een boekpresentatie sprak de Noorse kroonprinses openlijk over haar moeilijke momenten. Kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen heeft, in samenwerking met auteur Geir Gulliksen, als ambassadeur voor de Noorse literatuur een boek gepubliceerd met de titel 'Hjemlandet og andre fortellinger' (Het...

Mette-Marit: 'Ik voel nog altijd veel onrust in me'

Bij een boekpresentatie sprak de Noorse kroonprinses openlijk over haar moeilijke momenten.

Kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen heeft, in samenwerking met auteur Geir Gulliksen, als ambassadeur voor de Noorse literatuur een boek gepubliceerd met de titel 'Hjemlandet og andre fortellinger' (Het vaderland en andere verhalen). In het boek beschrijven twaalf auteurs de  speciale kenmerken van hun land. 

Bij de presentatie was Mette-Marit openhartig over de donkere kant van haar leven. "Ik heb nog steeds veel onrust in me, ik doe mijn deel niet zoals velen verwachten, eerder het tegenovergestelde," zei ze. De prinses lijdt aan chronische longfibrose waardoor ze het rustig aan moet doen. Het betreft een ongeneesbare aandoening die het longweefsel agressief aantast, met vermoeidheid, ademhalingsproblemen en energietekort tot gevolg.

Ook de intensieve behandelingen die ze ondergaat kosten veel tijd die ze niet 'in het land' kan besteden. De 'literatuurtrein' waarmee ze jaarlijks door het land reist, is dit jaar bijvoorbeeld ingeruild voor een minder belastende 'literatuurmetro' in Oslo.

Het redigeren van de verhalen die dit najaar worden uitgegeven is een andere, fysiek minder belastende manier om haar liefde voor lezen te kunnen blijven promoten.