Kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen
Kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen

Bij een boekpresentatie sprak de Noorse kroonprinses openlijk over haar moeilijke momenten.

Kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen heeft, in samenwerking met auteur Geir Gulliksen, als ambassadeur voor de Noorse literatuur een boek gepubliceerd met de titel 'Hjemlandet og andre fortellinger' (Het vaderland en andere verhalen). In het boek beschrijven twaalf auteurs de  speciale kenmerken van hun land. 

Article continues after the ad

Bij de presentatie was Mette-Marit openhartig over de donkere kant van haar leven. "Ik heb nog steeds veel onrust in me, ik doe mijn deel niet zoals velen verwachten, eerder het tegenovergestelde," zei ze. De prinses lijdt aan chronische longfibrose waardoor ze het rustig aan moet doen. Het betreft een ongeneesbare aandoening die het longweefsel agressief aantast, met vermoeidheid, ademhalingsproblemen en energietekort tot gevolg.

Ook de intensieve behandelingen die ze ondergaat kosten veel tijd die ze niet 'in het land' kan besteden. De 'literatuurtrein' waarmee ze jaarlijks door het land reist, is dit jaar bijvoorbeeld ingeruild voor een minder belastende 'literatuurmetro' in Oslo.

Het redigeren van de verhalen die dit najaar worden uitgegeven is een andere, fysiek minder belastende manier om haar liefde voor lezen te kunnen blijven promoten.  

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door H.K.H Mette-Marit (@crownprincessmm) op

Over haar jeugd zei Mette-Marit dat ze opgroeide in een voor de buitenwereld ideale familie "maar thuis wist iedereen dat dit niet waar was, het zag er alleen zo uit." Toen ze elf was, gingen haar ouders uit elkaar. "Ik woonde bij mijn moeder en was erg opstandig. Op de middelbare school schoor ik mijn haar af." De relatie met haar moeder heeft er niet onder geleden, ze zijn nog altijd erg close. 

Ze was destijds 'intens van streek', zoals Mette-Marit zegt. "Ik had een periode waarin die schijnjeugd zich wreekte en ik zoveel pijn had dat er woede en verdriet uitkwam. Gedurende mijn tijd in Australië (waar ze een half jaar als tiener doorbracht tijdens een studentenuitwisseling) als tiener, was ik het meest plichtsgetrouwe meisje ter wereld. Toen ik weer thuis was, was dat voorbij. Ik was er niet meer tot in staat. Ik kon niet aan de verwachtingen van anderen voldoen." Haar wilde jaren werden bij haar introductie aan het Noorse volk niet weggepoetst, al helpt een onschuldig wit jurkje altijd om puristen mild te stemmen. 

Die behoefte aan zichzelf kunnen zijn, heeft ook invloed gehad op de manier waarop ze zich als kroonprinses presenteert. De eerste tien jaar na haar huwelijk  "probeerde ik te zijn zoals ik me een kroonprinses had voorgesteld, maar nu maak ik me daar niet meer zo druk over," zegt Mette-Marit. "Het is belangrijk om een ​​leven te leiden waar ik voor sta en waarin ik mezelf kan zijn." 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door H.K.H Mette-Marit (@crownprincessmm) op

Literatuur was in moeilijke rijden 'een redding' voor haar, maar ook de natuur doet Mette-Marit goed. Op foto's die de deze zomer deelde – ze vierden vakantie in eigen land, reizen is moeilijk voor haar geworden – lijkt ze heel gelukkig en is duidelijk dat ze niet wegkwijnt in een hoekje. Er is ook op te zien hoe ze tegen haar ziekte vecht: dat iets vollere, iets meer getekende gezicht wijst op een cortisonekuur,  om haar kwaliteit van leven te geven en de aftakeling van de longen af te remmen.  

Foto's © Kongehuset, ANP, BSR Agency

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in